Home / AKTUELNO / Američki tenkovi stigli u komšiluk Srbije- Počelo iskrcavanje! (VIDEO)

Američki tenkovi stigli u komšiluk Srbije- Počelo iskrcavanje! (VIDEO)

tenk- abrams- usa- sad 2
Dugački redovi vagona sa američkim tenkovima stigli su na svoje odredište u Rumuniji, gde je počelo njihovo iskrcavanje.

– Počeli smo sa dopremanjem vojne opreme u Rumuniju, gde ćemo zajedno sa domaćom vojskom biti deo operacije „Atlantska odlučnost“. Cilj je otklanjanje svih potencijalnih pretnji u ovom delu Evrope i jačanje saradnje i sigurnosti svih NATO članica – rekao je američki major Stivens (koji se tako predstavio lokalnim novinarima, ne otkrivajući svoje ime).

Ovo je druga tura američkih tenkova koja je stigla u vazduhoplovnu vojnu bazu u Rumuniji u poslednja tri dana. Tenkovi su prethodno istovareni u selu Kogalničeanu. Uz tenkove stiže i 500 američkih vojnika.

Operacija „Atlantska odlučnost“ izazvala je mnogo tenzija na relaciji Moskva-Vašington, s obzirom da NATO raspoređuje veliki broj trupa na granicama Rusije, a sve pod izgovorm „bezbednosti i stabilizaciji situacije u regionu“. Međutim, iz Kremlja poručuju da ovako „agresivni manevri čine upravo suprotno, jer destabilizuju čitavu Evropu“.

Rusija je najavila adekvatan odgovor na ovakve „provokacije“. Da nije u pitanju prazna pretnja predsednik Vladimir Putin pokazao je pre sedam dana, kada je naredio iznenadnu proveru spremnosti ruske avijacije.

– U skladu sa odlukom vrhovnog komandanta oružanih snaga, počele su provere avionskih snaga sa ciljem da se da se proceni spremnost za obavljanje borbenih zadataka – rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

U poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je nekoliko ovakvih iznenadnih vežbi, a pre nekoliko dana ruska vojska po naređenju ruskog predsednik pojačala je aktivnosti na Arktiku.

Pre mesec dana, prvi put od raspada SSSR-a, Putin je naredio da se vojne baze na samom severu Rusije ponovno vrate u funkciju, a mediji su objavili i da je za ovu godinu planirano značajno pojačanje ruske vojske, kako u naoružanju, tako i ljudstvu.

NATO trupe prethodno su rapoređene u baltičkim državama, a poslednja u nizu je Litvanija, gde je stigao kontigent nemačkih vojnika koje su u gradu Rukla svečano dočekale predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite i nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

Pogledajte video:


(Blic)

Check Also

OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za …