Home / AKTUELNO / AMERIČKO-KINESKI RAT ZA DAN 500 NAJBOGATIJIH NA PLANETI LIŠIO $117 MILIJARDI

AMERIČKO-KINESKI RAT ZA DAN 500 NAJBOGATIJIH NA PLANETI LIŠIO $117 MILIJARDI

NAJBOGATIJI ljudi na planeti izgubili su za samo jedan dan – zbog pada akcija na berzama – preko 100 milijardi dolara.

Kako prenosi američka novinska agencija Bloomberg, 500 najbogatijih biznisma ostalo je bez 117 milijardi dolara.

Prvi na toj listi, osnivač kompanije Amazon Džef Bezos izgubio je bezmalo 3,5 milijarde dolara, predsednik grupe kompanija Louis Vuitton Moet Hennessy – Francuz Bernar Arno — četiri  milijarde, a osnivač Facebook Mark Zakerberg — 2,7 milijardi.

Gubici su posledica najnovijih turbulencija u trgovinskim odnosima SAD  i Kine.

Prvog avgusta je američki lider Donald Tramp objavio da od 1. septembra Vašington uvodi deset odsto carine na uvoz iz Kine u vrednosti 300 milijardi dolara.

Peking je odgovorio instrukcijom državnim uvozničkim firmama da obustave import američke agro-produkcije, a Narodna banka Kine je bezmalo istovremeno snizila kurs juana prema dolaru. Toliko da se za dolar dobija sedam juana.

Ministarstvo finansija SAD odmah je Kinu stavilo na svoj spisak zemalja koje namerno manipulišu nacionalnom valutom. Najavilo je i obraćanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Peking je odreagovao umereno. Poručio je Vašingtonu da juan ne koristi i da neće ni koristiti kao instrument u trgovinskom ratu dve zemlje, a kolebanje kursa juana objasnio – „uticajem spoljnih faktora“.

Narodna banka Kine je upozorila Vašington da će se proglašavanje Kine za zemu koja „manipuliše kursm“ imati veoma negativne posledice po svetsku ekonomiju i finansije.

„To će ozbiljno podriti međunarodni finansijski poredak, dovesti do potresa na finansijskim tržištima i stvoriti ogromne prepreke oporavku međunarodne trgovine i svetske ekonomije u celini“ – saoptila je kineska centralna banka.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …