Home / AKTUELNO / AMERIKANCI STIGLI NA JUG SRBIJE

AMERIKANCI STIGLI NA JUG SRBIJE

nato-amerika-vojska-vojnici

 

Vojna vežba „Platinasti vuk 17“ u kojoj, pored srpskih vojnika, učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, počinje danas na jugu Srbije.

Vežba se održava u bazi „Jug“ od 12. do 23. juna i to je jedna od 130 aktivnosti čija je realizacija planirana ove godine, na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa SAD, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U vežbi učestvuju i vojnici iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Velike Britanije i Crne Gore. Rukovodstvo vežbe sastavljeno je od predstavnika partnerskih zemalja učesnica.

Najveći kontingent stranih oružanih snaga koji će učestvovati na vojnoj vežbi „Platinasti vuk 17“ – 80 pripadnika Nacionalne garde Ohaja iz SAD – doputovao je u nedelju iz SAD, a na beogradskom aerodromu dočekali su ih ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador SAD Kajl Skot.

Jedinice će se uvežbavati u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u multinacionalnom okruženju, a jedan od ciljeva vežbe je i razmena iskustava jedinica u dosadašnjem angažovanju u mirovnim operacijama.

Đorđević je rekao da je to veoma bitna vojna vežba za Srbiju, jer će doprineti jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, te da će naši vojnici imati šta da nauče od pripadnika Nacionalne garde Ohaja, a takođe će i Vojska Srbije imati šta da podeli sa njima.

Ambasador Skot smatra da će vežba biti odlična prilika za sve da uvide kako da zajedno reaguju i sarađuju, kao i da je dobra za saradnju u regionu, te da je dolazak grupe pripadnika iz Nacionalne garde Ohajo još jedan pokazatelj partnerstva, prijateljstva i vojne saradnje sa Vojskom Srbije.

(Tanjug)

Check Also

FRANCUZI ŠOKIRANI: U SRBIJI ISELJAVAJU 20.000 LJUDI ZBOG 312 RADNIH MESTA!?

Francuska nacionalna televizija, u udarnom terminu, kritikovala je projekte Rio Tinta u Srbiji. Posebno je …