Home / AKTUELNO / ANALIZA KOJA JE „ZAPALILA“ JAVNOST: VELIKA SVETSKA SILA PALA NA KOLENA, POVLAČI SE IZ NEMAČKE!

ANALIZA KOJA JE „ZAPALILA“ JAVNOST: VELIKA SVETSKA SILA PALA NA KOLENA, POVLAČI SE IZ NEMAČKE!

Nije više mnogo preostalo od nekadašnje vojne moći Velike Britanije.

Punih 75 godina je britanska armija zajedno sa francuskom „stajala na Rajni“ i omogućavala stratešku kontrolu nad Nemačkom. Međutim, Londonu je već 2010-te postalo jasno da nema novca za dalje izdržavanje takve armade.

Zato je objavio da će svoju Rajnsku armiju (20.000 vojnika i oficira) postepeno vratiti kući. Prvo je bio odredio: da će je do 2035-te prepoloviti. Ubrzo je bilo rešeno da do 2015-te bude prepolovljena, a potpuno povučena do 2020-te.

Dakle: kroz nešto više od godinu dana. Britanska armija sada broji samo 147.000 vojnika i oficira jer je poslednjih godina smanjena za 42.000. Doduše, kopnena vojska je smanjena za samo 7.000, ali je zato broj artiljerijskih oruđa skresan za 40 odsto.

Britanija je početkom 90-ih imala 1.200 tenkova i 3.200 oklopnih borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera. A danas ima samo 246 tenkova „Čelendžer-2“ i do 139 u rezervi. Britanska avijacija danas raspolaže samo sa 123 borbena aviona „Tajfun“ (21 je školsko-borbeni), a u ratnoj rezervi ima samo 16. Raspolaže i sa 57 lovaca-bombardera „Tornado» GR4.

Značajno se smanjila i ratna mornarica. Za poslednjih deset godina, Velika Britanija je ostala bez 24 broda i već je daleko od „gospodarice mora i okeana“ iako trenutno gradi dva nosača aviona tipa „Kraljica Elizabeta“.

London namerava da za te brodove kupi od SAD 138 F-35V, ali je realno kupio samo tri. Bivši britanski premijer Dejvid Kameron priznao je pre neku godinu da njegpva zemlja više sebi ne može dozvoliti ekspedicioni korpus sa više od 30.000 ljudi pod oružjem.

Ovo znači da Britanci više nisu sposobni za operacije poput „iračkog rata“ u kojem je London saučestvovao sa 45.000 vojnika. Tim povodom je bivši šef Pentagona, Robert Gejts, sa žaljenjem konstatovao: „Britanija nije više ravnopravni vojni partner Sjedinjenih Država.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …