Home / AKTUELNO / APOKALIPTIČNA BITKA TEK SLEDI: Džihadisti menjaju taktiku posle brojnih neuspeha- Ovo je njihov plan..

APOKALIPTIČNA BITKA TEK SLEDI: Džihadisti menjaju taktiku posle brojnih neuspeha- Ovo je njihov plan..

Lideri Islamske države su još odavno obećali svojim poštovaocima “apokaliptičnu bitku” koju je još predvideo prorok Muhamed, u monotonom selu u severnom delu Sirije.
hamas-muslimani-dzihad
Ratnici samoproglašenog kalifata izgubili su selo Dabik, za samo nekoliko sati tokom vikenda kada su im sirijski pobunjenici, uz podršku Turske, zatvorili puteve. Kako bi ublažili poraz, u svojoj retorici ističu da će prava borba za Dabik doći na red neki drugi put.

Pojavili su se podaci je ova grupa izgubila delove teritorije ne samo u Sirji već i u Iraku, gde su iračke snage uz podršku SAD pokrenule u ponedeljak borbu za osvajanje Mosula. ISIS je zbog trenutne situacije spreman da smanji broj zaposlenih kako bi opstao.

Na stotine islamskih boraca je u poslednjih nekoliko dana sa porodicama pobeglo u de fakto prestonicu grupe, grad Raku na severu Sirije. Rekli su da dolaze iz Mosula i Dabika i da čekuju da im Islamska država nađe smeštaj.

ISIS sada pokušava da funkcioniše u veoma teškim okolnostima i da spreči poraz, jer je Dabik centar identiteta ove grupe.

– Generacija koja živi u senci kalifata, moći će u budućnosi ako Bog da, da drži svoju zastavu visoko – pišu novine Al Naba, u nameri da podignu moral svojim borcima.

One još pišu da je ova grupa preživela u pustinji tokom okupacije SAD-a i da su za to vreme ojačali svoje trupe u Siriji, da bi na kraju uzeli veći deo Iraka koji uključuje i Mosul. Mediji Islamske države ističu da se još uvek nisu stvorili uslovi za odlučujuću bitku za Dabik, kao što je recimo pojava krstaške vojske, mesije Mahdi ili koalicije boraca koji dolaze iz 80 država.

teroristi- džihadisti- muslimani

Kako su počeli da gube mnoga mesta u blizini, sada menjaju taktitu, što je dokaz da se njihova velika vizija raspada.

– Zbog nepredviđenih okolnosti ISIS objavljuje da je konačna bitka apokalipse odložena – istakao je Karl Šaro, arhitekta koji piše satire o političarima sa Bliskog Istoka.

Međutim mnogi ističu da promena retorike predstavlja primer pragmatične fleksibilnosti ove grupe. Abu Muhamad Al-Adani, jedan od starijih vođa Islamske države koji je ubijen u bombardovanju tokom avgusta, rekao je jednom prilikom da će ova grupa nadživeti bilo kog vođu.

Dok ISIS slabi druge grupe u Siriji, poput vojske SAD, Rusije, Irana, Turske, sirijske vlada, pobunjenika i kurdskih milicija, bore se za dominaciju. Ko god uspe da osvoji sadašnju teritoriju ISIS-a taj će kontrolisati granicu između Sirije i Iraka, kao i pukotine između Kurda koji traže autonomiju i stanovništva koje se tome protivi.

teroristi-džihadisti-ratnici-muslimani

Sada kada su pobunjenici koje podržava Turska osvojili Dabik i okolne gradove došto je do zaoštravanja odnosa sa kurdskim milicijama. A kako je bitka za Mosul vrlo brzo planula, bilo je reči da su sada povećani ulozi što se tiče grada Rake, jer se tamo ne ide kako bi se pravile greške.

U međuvremenu sirijska vlada optužuje SAD da bombarduje njihove vojnike kako bi napravili dovoljno prostora da ISIS pobegne iz Mosula. Bašar al-Asad i njegove pristalice se ne slažu po pitanju Islamske države.

Sirijski predsednik je obećao da će preuzeti celokupnu državu, ali Rusija baš i ne voli da troši resurse na pustinjske oblasti koje se graniče sa Irakom, umesto da se fokusira samo na gušća naselja. Iran ima više interesa da se ISIS istera iz sunitskih oblasti na granicama sa Irakom i Sirijom.

Oduzimanje pogranične oblasti koja obuhvata Dabik bi pomoglo pobunjenicima na nekoliko načina: pokazalo bi borcima ISIS-a sa mogu da se bore protiv njih, ali bi nastala i bezbedna zona da se izbeglice vrate.

– Dabik je slobodan, a vaš kalifat je samo mit. Borba za Dabik ne pripada vama – poručio je ISIS-u portparol jedne do pobunjeničkih grupa.

(Telegraf.rs/ Izvor:nytimes.com)

 

Check Also

POTPUNI PREOKRET! FRANCUZI PRIPREMAJU NOVI “DEJTON” ZA KOSOVO: OVO SE NEĆE SVIDETI SRBIMA

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija da momentalno …