Home / AKTUELNO / Asad blizu konačne pobede, tri velike grupe pobunjenika prešle na stranu sirijske armije..

Asad blizu konačne pobede, tri velike grupe pobunjenika prešle na stranu sirijske armije..

Uprkos tome što Amerikanci i njihovi saveznici na Bliskom Istoku blokiraju i deformišu sve procese, i u Siriji kreće ono karakteristično za sve ratove – prelaženje na stranu budućeg pobednika.

Prva velika formacija iz sastava Sirijske svlobodne armije prešla je na stranu zakonite vlade u Damasku. I to: u južnoj zoni deeskalacije za koju upravo počinju borbe.

Štaviše, vođa te formacije objavio je da je spreman da svoje jedinice uključi u dalje borbe na strani sirijske regularne armije.

Važnu ulogu u ovom `transferu` odigali su ruska vojna policija i ruski Centar za mirenje sukobljenih strana koji je saopštio:

„Posle više kontakata sa bojovnicima Sirijske slobodne armije, koja deluje u južnoj zoni deeskalacije, vođa jedne njene velike formacije koja ratuje pod imenom Tadžamaua al-Vijat al-Umari – Vadži abu Sles – izjavio je da prelazi na stranu sirijske vlade“.

Sam Sles je dodatno je objasnio: Naselja koja su pod našom kontrolom, a to su Dejr-Dama, Aš-Šiijh i deo grada Džadal, dobrovoljno prevodimo pod kontrolu zakonite vlasti Sirije. Od danas ćemo se zajedno sa sirijskom armijom boriti protiv Islamske države i Džebhat an-Nusre“.

Asadova armija već je počela da ulazi u Damu i Aš-Šijah.

Slesovim putem su krenuli i komandiri još dve veće jedinice Slobodne sirijske armije – Abu-Kusajr i Omar es-Suvejdi. Obojica su naselja pod svojom kontrolom (u provincijama Es-Suvejda i Daraa) bez borbe prepustili vladinim snagama.

Islamska država i Cebhat an-Nusra zajedno drže 45-50 odsto južne zone deeskalacije.

Dogovor sa njima nije moguć, a i one same se mežusobno teško mogu oko bilo čega dogovoriti. Međutim, nije isključeno da će se pobednicima (vladinim snagama) pridužiti i grupacija Ahrar aš-Šam koja trenutno kontroliše oko 10 odsto „južne zone“.

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …