Home / AKTUELNO / Asad blizu konačne pobede, tri velike grupe pobunjenika prešle na stranu sirijske armije..

Asad blizu konačne pobede, tri velike grupe pobunjenika prešle na stranu sirijske armije..

Uprkos tome što Amerikanci i njihovi saveznici na Bliskom Istoku blokiraju i deformišu sve procese, i u Siriji kreće ono karakteristično za sve ratove – prelaženje na stranu budućeg pobednika.

Prva velika formacija iz sastava Sirijske svlobodne armije prešla je na stranu zakonite vlade u Damasku. I to: u južnoj zoni deeskalacije za koju upravo počinju borbe.

Štaviše, vođa te formacije objavio je da je spreman da svoje jedinice uključi u dalje borbe na strani sirijske regularne armije.

Važnu ulogu u ovom `transferu` odigali su ruska vojna policija i ruski Centar za mirenje sukobljenih strana koji je saopštio:

„Posle više kontakata sa bojovnicima Sirijske slobodne armije, koja deluje u južnoj zoni deeskalacije, vođa jedne njene velike formacije koja ratuje pod imenom Tadžamaua al-Vijat al-Umari – Vadži abu Sles – izjavio je da prelazi na stranu sirijske vlade“.

Sam Sles je dodatno je objasnio: Naselja koja su pod našom kontrolom, a to su Dejr-Dama, Aš-Šiijh i deo grada Džadal, dobrovoljno prevodimo pod kontrolu zakonite vlasti Sirije. Od danas ćemo se zajedno sa sirijskom armijom boriti protiv Islamske države i Džebhat an-Nusre“.

Asadova armija već je počela da ulazi u Damu i Aš-Šijah.

Slesovim putem su krenuli i komandiri još dve veće jedinice Slobodne sirijske armije – Abu-Kusajr i Omar es-Suvejdi. Obojica su naselja pod svojom kontrolom (u provincijama Es-Suvejda i Daraa) bez borbe prepustili vladinim snagama.

Islamska država i Cebhat an-Nusra zajedno drže 45-50 odsto južne zone deeskalacije.

Dogovor sa njima nije moguć, a i one same se mežusobno teško mogu oko bilo čega dogovoriti. Međutim, nije isključeno da će se pobednicima (vladinim snagama) pridužiti i grupacija Ahrar aš-Šam koja trenutno kontroliše oko 10 odsto „južne zone“.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …