Home / AKTUELNO / BAKIR IZETBEGOVIĆ PONOVO PRETI SRBIMA: Ako RS pokuša da se otcepi – BRANIĆEMO BiH KAO ALIJA 1992!

BAKIR IZETBEGOVIĆ PONOVO PRETI SRBIMA: Ako RS pokuša da se otcepi – BRANIĆEMO BiH KAO ALIJA 1992!

bakir-izetbegovic

Ako RS proizvede drugo poluvreme, mislim da će ga izgubiti – nadam se politički, a ne vojno, kaže u intervjuu za DW Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

– To nije država kakvu bismo želeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali pre svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio – rekao je Bakir Izetbegović o stanju u zemlji.

Kako kaže za „Dojče vele“, BiH, uz sve probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide upravom smeru, ali presporo.

Na pitanje šta bi uradio „ako Republika Srpska krene putem Katalonije“ i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za DW rekao:

– Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocepati BiH?“, zapitao je bošnjački član Predsedništva.

Izetbegović kaže da su na strani koju on zastupa i Dejtonski mirovni sporazum, istorija, Ustav, pa i interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju.

– …Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine – je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

– Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno – rekao je on.

Bošnjački član Predsedništva je za DW govorio i o pitanju Sandžaka, trećeg entiteta u BiH, ali i da li je Erdoganov čovek na Balkanu.

Check Also

KISINDŽER: U SUDARU SA KINOM, AMERIKA SVE SLABIJA, POTREBNA NOVA STRATEGIJA

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je predložio da se sa Kinom ponovi isti trik …