Home / AKTUELNO / BEČKI KARDINAL ŠENBORN IZNENADIO: RAT PROTIV SRBIJE JE POČETAK KATASTROFE 20. VEKA

BEČKI KARDINAL ŠENBORN IZNENADIO: RAT PROTIV SRBIJE JE POČETAK KATASTROFE 20. VEKA

Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe XX veka, kazao je bečki kardinal Kristof Šenborn povodom 100. godišnjice završetka Velikog rata.

On je poručio da se istorija ne može vratiti, ali da „možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije“.

Šenborn ističe da je za njega lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle mise u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručivši da je „bolje sto godina pregovarati nego rat započeti“.

„Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne maramice. Ovaj moj put za Beograd za mene je na neki način i čin reparacije. Odluka da se krene u rat protiv Srbije bila je natragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa“, rekao je Šenborn za Danas.

To je, dodaje, bio početak velike katastrofe 20. veka, a „sovjetski komunizam i nacional socijalizam bili su otrovano voće tog čina“.

Tokom posete Beogradu, prošlog vikenda, Šenborn je razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem i patrijarhom srpskim Irinejem.

Kristof Šenborn, bečki nadbiskup kardinal, predsednik je austrisjke biskupske konferencije.

(Tanjug)

Check Also

ADVOKAT VLADIMIR GAJIĆ OTKRIO IMENA BATINAŠA: OVO SU POLICAJCI U CIVILU KOJI ŠUTIRAJU ČOVEKA NA ZEMLJI! (VIDEO)

– Kaže Vučić da su ovo dostojanstveni policajci: Crvena majca Predrag Jandrić, šef u odeljenju …