Home / AKTUELNO / BEOGRAD DOBIJA VELIČANSTVENI TUNEL USRED CENTRA: Evo gde će se TAČNO nalaziti!

BEOGRAD DOBIJA VELIČANSTVENI TUNEL USRED CENTRA: Evo gde će se TAČNO nalaziti!

5004Vrednost ovog projekta bi varirala od 90 do 110 miliona evra, a zavisila bi od tehničkih rešenja kojima se bude realizovao projekat, rekao je Folić

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u glavnom gradu biće novi tunel, koji će sa po dve trake u oba smera povezivati Savamalu i Bulevar despota Stefana, a za koji će sledeće godine biti raspisan tender za izvođača radova, rekao je Milutin Folić, glavni gradski arhitekta.

Vrednost ovog projekta bi varirala od 90 do 110 miliona evra, a zavisila bi od tehničkih rešenja kojima se bude realizovao projekat, rekao je Folić u intevjuu za Novosti.

– Stručnom analizom utvrđeno je da će se rasteretiti saobraćaj u centru grada za čak 14 odsto. Zagađenje životne sredine biće manje za 10 procenata. Pređena kilometraža biće kraća osam odsto. To će biti fantastični rezultati – rekao je arhitekta.

Stručnu analizu je uradio Urbanistički zavod i od devet rešenja izabrao dva najbolja, koja su sada na javnom uvidu, a Direkcija za izgradnju Beograda je novim rebalansom budžeta izdvojila novac da se uradi generalni projekat.

– Kod obe varijante, ulaz u tunel na Savamali biće na istom mestu – kod parka u blizini Ekonomskog fakulteta, ali bi im izlazi na Paliluli bili različiti. Prema prvoj varijanti, automobili koji idu od Novog Beograda ka Karaburmi ili Pančevu izlaziće iz tunela u Bulevaru despota Stefana ispred gradskog MUP-a. Kod druge verzije imamo dva izlaza, jedan kod Botaničke bašte, drugi kod raskrsnice Cvijićeve i Poankareove ulice – rekao je Folić.

Još od 1972. godine postoji ideja da se rastereti saobraćaj u centru Beograda izgradnjom ovakvog bazičnog saobraćajnog tunela. Međutim, od ove ideje se tada odustalo zbog skupe izradnje, jer je tadašnja tehnika probijanja tunela bila daleko skuplja nego danas.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …