Home / AKTUELNO / BIVŠI CIA SAVETNIK: POČINjE KOLAPS DOLARA- SVET ULAZI U HAOS..

BIVŠI CIA SAVETNIK: POČINjE KOLAPS DOLARA- SVET ULAZI U HAOS..

Američki finansijski analitičar – bivši savetnik obaveštajnih službi SAD Džejms Rikards – ocenio je da će budućnost svetske ekonomije odrediti Rusija, Kina i njihovi partneri svojim postupcima koji će ceo svet dovesti do novog monetarnog zlatnog standarda i kolapsa američke dolara.

Podsetivši da je sadašnji monetarni sistem na snazi bezmalo 50 godina, Rikards je kategorično rekao:

„Krajnje je vreme da svet stvori novi“.

On podseća da je do 1914. godine finansijski sistem bio zasnovan na zlatnom standardu, a da ga je zatim svake tri do četiri decenije zamenjivao drugi.

Dolar je 1945. godine zvanično postao svetska rezervna valuta, a Rikards ne krije je uveren da je svet spreman da se sa njim rastane i da su mu potrebne promene koje treba da donesu Rusija i Kina.

Rikards smatra da će vodeću ulogu u sistemu igrati zlato.

Prema njegovim rečima, Amerikanci ignorišu probleme i ćutke posmatraju kako cene zlata rastu i već dostižu rekordne nivoe.

„Kina je kupila hiljade metričkih tona zlata, ali nikoga o tome nije obavestila. Kupovina zlata se odvija u tajnosti“, naglašava Rikards.

I nastavlja: „Uloga Rusije u svemu što se događa je ogromna. Poslednjih godina je i Ruska Federacija povećala svoje zlatne i devizne rezerve, dok se spoljni dug smanjio. U isto vreme, Moskva igra otvorenu igru i ne krije da je svoje karte stavila na plemenite metale. Kolaps dolara je već počeo“.

Rikards zaključuje da je svetu „naprosto potreban novi monetarni poredak“.

(Fakti)

Check Also

DONELI SU ODLUKU! SPREMAJU SE VISOKE KAZNE, ALI I ZATVOR ZA SVE KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU!

Nacrt zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, koji prema odluci austrijske vlade treba …