Home / AKTUELNO / Boško Obradović nastupom u Skupštini razbesneo Vučića, koji je samo vrteo glavom i škrgutao zubima- Skresao mu sve u lice ono što većina građana misli! (VIDEO)

Boško Obradović nastupom u Skupštini razbesneo Vučića, koji je samo vrteo glavom i škrgutao zubima- Skresao mu sve u lice ono što većina građana misli! (VIDEO)

Govor Boška Obradovića, predsednika poslaničke grupe Dveri na Prvoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije
bosko- obradovic
U Vašem programu nema Ministarstva za brigu o porodici, borbe protiv bele kuge i podsticajnih mera za podršku rađanju, mladim bračnim parovima i porodicama sa više dece, iako konstatujete koliki je problem što smo za 10 godina izgubili 400.000 stanovnika. Ako Vi, g. Vučiću, ne shvatate da rešavanje demografskog izumiranja srpskog naroda treba da postane državni prioritet – Vi nam kao predsednik Vlade niste potrebni. Vi ste omašili ključnu ulogu koju je trebalo da ima Vaša Vlada.

Rodna ravnopravnost i posebna prava za LGBT populaciju su Vama u ekspozeu očigledno važniji od porodice i nataliteta. Nije predložena nijedna konkretna mera pro-porodične politike: nema Ministarstva za porodicu, nema majčinstva kao zanimanja; nema poreskih olakšica za višedetne porodice niti subvencija države za sticanje porodičnog doma i pokretanje porodičnog biznisa. Vaš ekspoze je na ovom, najvažnijem pitanju, apsolutno podbacio.

Isto se odnosi na Ministarstvo za Srbe van Srbije koga nema. Vi ste zaboravili da trećina Srba i državljana Srbije živi van granica Srbije – u bivšim jugoslovenskim republikama i širom srpskog rasejanja. Srpska dijaspora putem doznaka investira u Srbiju više milijardi evra godišnje i spada u najvećeg stranog investitora – pod znacima navoda. A šta dobija za uzvrat? Niste ih udostojili ni Ministarstva, a da ne govorim o olakšanom biračkom pravu, podsticajnim merama za investitore iz rasejanja ili očuvanju nacionalnog identiteta putem razgranatog sistema dopunskih škola u dijaspori.

Napisali ste nekoliko praznih reči o slobodi medija, a mediji nikada nisu bili zatvoreniji za javnu raspravu. Najbolji dokaz tome je da Vi lično od kada ste došli na vlast pre četiri godine niste izašli ni na jedan TV duel gde bi sa druge strane bio neko ko drugačije misli od Vas. I to što Vi zauzimate 70% medijskog prostora, a svi ostali ostatak – Vi zovete demokratijom.

Ne vidimo nikakvu promenu Dinkićeve neoliberalne ekonomske politike koju forsirate već četiri godine. I dalje dajete naše pare stranim firmama koje dolaze u Srbiju samo da bi uzele državne pare iz budžeta, jeftinu radnu snagu i sav profit iznele u inostranstvo, često – i na to Vas posebno upozoravam – ne plaćajući čak ni porez na ostvarenu dobit u Srbiji, jer mnogi od njih lažno prikazuju svoje poslovanje u Srbiji sa gubitkom da bi izbegli plaćanje poreza. Hoćete da kažete da su strane firme došle u Srbiju da bi poslovale sa gubitkom?

Ništa ne menjate ni u odnosu prema bankama. Nema dodatnog oporezovanja stranih banaka koje iznose ekstraprofit iz ove države sa najvećim kamatnim stopama u Evropi. Ovu meru nisam izmislio ja, već ju je prvi primenio Vaš prijatelj Viktor Orban, pa ne vidim zašto ne biste i Vi. Nema dodatne emisije državnog novca koja bi bila uložena u velike infrastrukturne radove, domaće bankarstvo, domaću privredu i poljoprivredu. Nema podrške zadrugarstvu, obnovi domaćih poljoprivredno-industrijskih kombinata, obnovi domaće industrije poljoprivredne mehanizacije, podsticaja za proizvodnju zdrave, organske hrane. Nema garancija da nećete dozvoliti uvoz, promet i proizvodnju genetski modifikovane hrane i semena, što je uslov za naš ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju i EU. Naprotiv, juče smo Vas ovde videli u ulozi GMO lobiste sa najviše državne funkcije, iako je 127 gradova i opština u Srbiji donelo deklaraciju da želi Srbiju bez GMO.

Nema najvažnijeg pitanja za Srbiju danas, a to je zaustavljanje bankarske pljačke građana Srbije i zaštita prezaduženih porodica. Niste ponudili rešenje za porodice koje su u dužničkom ropstvu prema kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, i koji posle 10 godina otplate kredita imaju da vrate više nego na početku kreditnog zaduženja. Izvinite, g. Vučiću, kakvo je to bankarstvo? To je najobičnije zelenašenje i pljačka, a Vi i Narodna banka Srbije to dozvoljavate. Predlagali smo Vam i da uvedete institut ličnog stečaja i tako zaštitite prezadužene porodice od oduzimanja porodičnog doma, ali i od toga nema ništa.

Predlagali smo Vam obnovu državnog Zavoda za obračun i plaćanja i osnivanje državne Razvojno-investicione banke, ali od toga nema ništa. Ponovo ste pomenuli ispitivanje porekla imovine svih političara i tajkuna, ali to obećavate već četiri godine. I to što nema tog zakona simbol je Vaše lažne borbe protiv korupcije i kriminala. Najavljujete da ćete oporezovati imovinu za koju ne može da se dokaže poreklo, ali to nije samo oporezivanje već i legalizacija nezakonito stečene imovine. Ta pokradena imovina treba da bude oduzeta, a lopovi krivično gonjeni. Uhapsili ste na stotine ljudi, ali nema sudskih presuda. Kažete da je neko uništio i opljačkao državu posle 2000. Ko je taj neko i zašto nije u zatvoru na višegodišnjoj robiji? Da li jedan takav ekonomski ubica Mlađan Dinkić, Vaš blizak saradnik, koji još uvek nije odgovarao za uništenu domaću privredu i bankarstvo?

Vi ste – ekonomski gledano – Dinkićevac, zadužujete državu i dalje prema MMF-u i Svetskoj banci, i nije slučajno da ste okruženi kadrovima propale G17+, kao i DS i SPS koje ste svojevremeno kritikovali da su upropastili državu, ali uzimate njihove kadrove

Zar je moguće, g. Vučiću, da u državi koju Vi vodite radnici u stranim firmama nose pelene na radnom mestu da ne bi prekidali rad i na kratko izašli u toalet? Zar je moguće da neki fantomi sruše čitavu jednu ulicu u centru Beograda za noć, a da četiri meseca ne može da se otkrije ko je počinilac? Zar je to budućnost u koju treba da verujemo: da svi radimo kao robovi kod stranog gazde, a da fantomi vladaju našim životima i rade šta hoće sa našom imovinom.

Lično cenim Vašu marljivost i radnu energiju, ali sam dužan da Vam skrenem pažnju da previše i neodmereno kritikujete sopstveni narod kao lenj. Vi ste ceo život na državnoj plati. Nikada niste radili u privatnom sektoru. Treba da se poklonite pred domaćim privrednim preduzetnicima koji pune budžet.

Koja država se razvila putem stranih investicija? Šta znači privremeno smanjenje plata i penzija koje traje već tri godine? Mnogi penzioneri neće dočekati kraj Vašeg privremenog smanjenja plata i penzija, a kamoli povećanje? Uostalom, to nije nikakvog povećanje nego početak vraćanja opljačkanog.

Vaša saradnja sa Rusijom je prazna priča i običan politički marketing. Gde su Vam ruske investicije, gde zajednička preduzeća, gde međudržavni sporazumi o pojačanom izvozu naše robe na ogromno rusko i evroazijsko tržište? Šta ste odgovorili Vladimiru Putinu na poziv da počnete pregovore sa Evroazijskom ekonomskom unijom? Smejali ste nam se kad smo Vam o tome pričali godinama unazad, a sada kada ste dobili poziv – ćutite? Jel to ne smete zbog Brisela da se javite Putinu, kao što niste smeli da odgovorite na njegov poziv da pojačamo ekonomsku saradnju i organizovanije nastupimo na upražnjenom ruskom tržištu nakon uvođenja ruskih sankcije evropskim proizvođačima hrane?

Na slepom putu u EU Vi ste očito spremni da žrtvujete svaki nacionalni i državni interes. Dveri Vam kažu: prava politika je manje EU – više Rusije. Budućnost Evrope je u Evropi nacija kojoj neće komandovati otuđeni centar moći iz Brisela. Razmišljajte hitno o Evropi posle Evropske Unije i našem mestu u njoj. Razmišljajte hitno o Rusiji kao novom međunarodnom centru moć koji nas nikada nije bombardovao, koji se bori za očuvanje KiM u sastavu Srbije i koji nam nudi saradnju u političkom, ekonomskom i vojno-bezbednosnom smislu. To je nama potrebno, a ne ucene, pritisci i pljačka iz EU. Jer ono što Vi ne smete da kažete građanima Srbije – ja smem: EU nas je opljačkala kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.Ukidanjem carina na uvoz strane robe mi smo uništili domaću proizvodnju i sav profit predali stranim multinacionalnim kompanijama. I kada mi kažete – EU nam je poklonila neki milion za to i to, ja Vam kažem: Da, ali pre toga nam je otela milijarde naših para.

Apsolutno se protivimo Vašim neprestanim planovima i pokušajima privatizacije strateških državnih preduzeća i prirodnih bogatstava Srbije. Protiv smo prodaje Telekoma, EPS-a, Galenike, Aerodroma, PKB-a i naših izvora čiste pijaće vode, poljoprivrednog zemljišta, rudnih i drugih nacionalnih resursa. Naši najveći fondovi nisu u EU, već na Kosovu i Metohiji koje nam otimaju zato što Kosovo i Metohija leže na bogatstvima svih vrsta, posebno rudnim i vodnim, koji vrede stotine milijardi evra.

Lekari i medicinske sestre odlaze svakodnevno u inostranstvo i uskoro – kada određeni broj lekara ode u penziju – nećemo imati specijaliste da nas leče.

Pogledajte video:


Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …