Home / AKTUELNO / BRITANIJA SE RASPADA! HAOS ŠIROM KRALjEVSTVA, MASOVNE OSTAVKE MINISTARA, PADA FUNTA, ŠKOTSKA SE OTCEPLjUJE…

BRITANIJA SE RASPADA! HAOS ŠIROM KRALjEVSTVA, MASOVNE OSTAVKE MINISTARA, PADA FUNTA, ŠKOTSKA SE OTCEPLjUJE…

Sve je izgledalo idilično. Premijerka Tereza Mej je naizgled bila osigurala jedinstvo svoje vlade i meki Bregzit je bio skoro opipljiva realnost. A onda je Veliku Britaniju pogodio politički tornado čije se najcrnje posledice ne mogu precrtati – uključujući raspad Ujedinjenog Kraljevstva

Čak troje ministra i niz nižih činovnika podnelo je od jutros ostavke Terezi Mej u znak protesta zbog sporazuma koji je postigla sa EU o “mekom” izlasku iz Unije.

Pada vlada Mejeove

Najzvučnije ime je Dominik Rab, ministar za Bregzit, koji je istakao da mu “savest ne dozvoljava” da podrži nacrt dogovora

Analitičari kažu da je Rab bio ključna karika, bez koje sada već nokautirana premijerka Mej nema šanse da progura sporazum u parlamentu. I ne samo da nema šanse, već se očekuje da će pretpreti katastrofalan poraz.

I izgleda da haosu ovde neće biti kraj. Ostrvski mediji tvrde da bi spisak ostavki mogao da bude i duži kako dan odmiče. A zagovornici tvrdog Bregzita trljaju šake dok njihov lider Džejkob Ris-Mog sprema zahtev za izglasavanje nepoverenja premijerki.

Čak i ako premijerka Mej padne, međutim, nema naznake ko bi je zamenio i ko bi uopšte smeo i mogao da napravi platformu za Bregzit koja bi pomirila sve političke frakcije širom Velike Britanije. Štaviše, sve krupne političke figure listom peru ruke od pregovora sa EU, ne želeći vruć krompir i skoro nerešiv problem statusa Severne Irske. Zato Mej toliko dugo opstaje u premijerskoj fotelji, uprkos očiglenoj političkoj slabosti.

Posle svega, nije iznenađenje što je tržište negativno reagovalo na jutrošnje vesti. Funta je u padu u odnosu na evro i dolar za zabrinjavajućih 1 odsto, dok trgovački lanci širom Britanije prijavljuju oštar pad prihoda, objašnjen činjenicom da potrošači panično reaguju na političku nestabilnost.

Škotska sve bliža otcepljenju

Možda i ključni faktor u toj političkoj nestabilnosti je status Škotske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva. Predloženi status Severne Irske posle Bregzita, koja bi ostala u carinskoj uniji i sa EU i sa Velikom Britanijom, stavlja Škotsku u neravnopravan položaj – a Škotska je bila jedan od bastiona ostanka u EU na referendumu 2016.

Ta neravnopravnost bi mogla da iznova zapali plamen škotske samostalnosti i zahteve za još jednim referendumom o otcepljenju. Nikola Sturdžon, premijerka Škotske, nema dilema da li će se to i dogoditi.

– Ovakav Bregzit ojačava težnju za nezavisnošću iz dana u dan. To vreme (za referendum) će doći i nemam sumnje da će narod Škotske glasati za svoju samostalnost – izjavila je Sturdžon danas.

Kako javlja list “Telegraf”, ministru za ekologiju Majklu Govu ponuđeno je mesto ministra za Bregzit, koje je ostalo upražnjeno nakon ostavke Dominika Raba.

List navodi da će Gov prihvatiti to mesto samo ako dobije priliku da ponovo pregovara uslove sporazuma.

“Nacrt sporazuma je ‘suštinski mrtav’”

Škotska Vlada saopštila je da je nacrt sporazuma o Bregzitu britanskog premijera Tereze Mej “suštinski mrtav”.

– Bregzit nije bolja budućnost, to je korak nazad u zamišljenu prošlost. Moramo da priznamo da je taj sporazum neprihvatljiv za Škotsku i njene građane. Prema tome, njega Vlada ne može da podrži – rekao je sekretar Škotske za ustavna pitanja Majkl Rasel.

On je rekao da je ovaj sporazum rezultat niza samonametnutih “crvenih linija” i sada je suštinski mrtav, piše “Gardijan”. Rasel je dodao da ako nacrt sporazuma bude odobren na samitu EU 25. novembra, poslanici škotskog parlamenta glasaće o tom dokumentu prije britanskog donjeg doma.

Za vikend vanredni samit EU

Evropska komisija i Velika Britanija postigli su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

– Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sledeći koraci u ovom procesu – piše u saopštenju Evropske komisije.

Predsedsnik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome će biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije. Tusk je od glavnog pregovarača EU u razgovorima o Bregzitu Mišela Barnijea dobio tekst juče dogovorenog sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Tusk je i uputio poziv Velikoj Britaniji da se vrati nazad u evropski blok: “Nije na meni da komentarišem najnoviji razvoj situacije u Londonu, ali EU je spremna za konačan sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom”. On je dodao da je EU spremna i za mogućnost da sporazuma nema, ali da je ipak najspremnija za varijantu da uopšte nema Bregzita, piše britanski list “Dejli ekspres”.

​Da li će svi ovi napori ostati mrtvo slovo na papiru? Da li će Velika Britanija “meko” napustiti EU, ili će, kako sada stoje stvari, iz nje bukvalno ispasti i tresnuti na glavu? Posle današnjeg haosa, od prognoza se ustručavaju čak i najviđeniji politički analitičari Ujedinjenog Kraljevstva.

Check Also

ADVOKAT VLADIMIR GAJIĆ OTKRIO IMENA BATINAŠA: OVO SU POLICAJCI U CIVILU KOJI ŠUTIRAJU ČOVEKA NA ZEMLJI! (VIDEO)

– Kaže Vučić da su ovo dostojanstveni policajci: Crvena majca Predrag Jandrić, šef u odeljenju …