Home / AKTUELNO / Britanska spisateljica, Miler: Svet je bio nepošten prema Srbima!

Britanska spisateljica, Miler: Svet je bio nepošten prema Srbima!

Izuzetno mi je stalo da u britanskim medijima postoji jedna lepša slika o Srbiji, jer je vaš narod to zaslužio – kaže Luiz Miler, dobitnica Zlatne medalje za izuzetne zasluge.

500

Na Sretenje, povodom Dana državnosti, ona je dobila odlikovanje predsednika Srbije za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, za koje ju je predložio Crveni krst Kragujevca.

Milerova u razgovoru za „Blic“ kaže da ju je sudbina više stotina Britanki koje su boravile u Srbiji tokom Prvog svetskog rata i delile sudbinu našeg naroda zaintrigirala i motivisala da napiše knjigu „Naš brat – Život kapetana Flore Sends“.

– Kroz Floru Sends, bolničarku i heroinu Prvog svetskog rata, o čijem sam životu i odlasku kao dobrovoljca Crvenog krsta u Srbiju napisala knjigu, stvorila se moja spoznaja o vašoj zemlji i ona se ne razlikuje od mišljenja svih Britanki koje su boravile u Srbiji. Srbi su izuzetno dobar i gostoprimljiv narod – kaže Milerova.

Pišući o Flori, prvoj ženi vojniku sa Zapada koja je ratovala zajedno s Milunkom Savić u čuvenom Gvozdenom puku srpske vojske, naišla je na mnogo zanimljivih podataka. Jedan posebno izdvaja, a na osnovu njega će, nada se, napisati i drugu knjigu.

– Kada su se vojska i narod povlačili preko Albanije, bilo je i mnogo dece. Neki su prebačeni u Francusku, a oko 400 njih, uglavnom dečaka iz Srbije i Crne Gore, prihvatila je velika Britanija. Zahvaljujući stipendijama britanske vlade, tamo su se i obrazovali – priča Milerova.

U Edinburgu u Škotskoj 27 dečaka se školovalo u jednoj od najboljih škola – Džordž Herijet. Oni nisu znali ni reč engleskog jezika, ali su uspeli da se iškoluju, pa čak i da igraju ragbi.

– Ti dečaci koji su došli izgladneli i poderani iz zbega takmičili su se i postali šampioni ragbija. Neki od njih su bili naročiti sportisti. Kasnije, kada su svi dobili diplome, vratili su se u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Javno pozivam njihove potomke da mi se jave, volela bih da ih okupim u Edinburgu – kaže Milerova.

Na pitanje zašto u novijoj istoriji svet Srbe nije video kao i na početku dvadesetog veka, naša sagovornica ima objašnjenje.

– Teško je to pitanje. Smatram da stav sveta nije dovoljno izbalansiran prema Srbiji. Nijednu zemlju ne možete da upoznate na osnovu onoga što se momentalno dešava ili se dešavalo u protekloj deceniji, već morate da sagledate istoriju vek unazad. Situacija u vašem regionu je složena i zato mnogo toga mora da se zna pre nego što se olako iznesu stavovi – zaključuje Luiz Miler.

Check Also

HITNA VEST: “OBORILI SMO TREĆINU BIRAČKIH MESTA, RIK MORA DA PONIŠTI IZBORE”

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da su “izbori oboreni na …