Home / AKTUELNO / Britanske službe zaledile Zapad: Kimove nuklearne rakete mogu da pogode Evropu, Aziju i Ameriku..

Britanske službe zaledile Zapad: Kimove nuklearne rakete mogu da pogode Evropu, Aziju i Ameriku..

severna- koreja

Severna Koreja godinama razvija svoj nuklearni arsenal, ali tenzije između te zemlje i SAD nikada nisu bile na nivou na kom su danas.

Pjongjang iznova i iznova testira rakete, a najnoviji planovi pokazuju da bi ova zemlja sredinom avgusta mogla da gađa američko ostrvo Gvam u Pacifiku.

S druge strane, predsednik SAD Donald Tramp, u najnovijoj „paljbi“ na Tviteru, zapretio je da je američko oružje „zapeto i napunjeno“.

Britanski „Indipendent“ objavio je snimak u kojem su analizirani dometi raketa koje je Severna Koreja testirala.

Raketa „Nodong 2“, duga 16 metara, ima domet od 1.300 kilometara. Mogla bi da pogodi Južnu Koreju, delove Kine, ali i manji deo Japana.

„Taepodong 1“, raketa duga 32 metra, mogla bi da pogodi sve što je udaljeno i do 2.900 kilometara, pa bi mogla da padne na bilo koji deo Japana, ali i na Kamčatku.

„Taepodong 2“, dužine od čak 35 metara, ima domet od 6.700 kilometara. Raketa bi mogla da stigne do Aljaske, ali i do nekih delova Evrope, poput severnih delova Norveške i Švedske.

Dužine 16 metara, raketa „Hvasong 14“ potencijalno je najopasnija. Sa dometom od oko 9.500 kilometara, mogla bi da pogodi bilo koji deo Azije, Evrope, Kanade. U SAD jedino možda Florida ne bi morala da strahuje, a bezbedni bi bili i veliki deo Afrike, jug Australije, kao i cela Južna Amerika.

Ipak, ako uzmemo u obzir da je u pitanju potencijalni nuklearni arsenal, kojim lideri Severne Koreje i SAD prete, teško da bi bilo ko na svetu bio bezbedan.

Check Also

KNEŽEVIĆ NAJAVIO BRZI MILOV KRAJ: SPREMIO SAM PAKET IZNENAĐENJA I SNIMAKA ZA ĐUKANOVIĆA (VIDEO)

Predsednik Atlas Grupe Duško Knežević poručio je da u kampanji sprema nekoliko iznenađenja za diktatora …