Home / AKTUELNO / Britanski političar šokirao javnost: Moguće je da uskoro izbije rat između Britanije i Španije!

Britanski političar šokirao javnost: Moguće je da uskoro izbije rat između Britanije i Španije!

amerika-nato-vojnici-specijalci-komandosi-sad

 Samo što je britanska premijerka Tereza Mej stavila potpis na dokument kojim je aktivirala član 50 Lisabonskog sporazuma o početku procesa izlaska svoje zemlje iz EU – iz Londona je stigla i jedna šokantna izjava.

Bivši lider britanskih konzervativaca – Majkl Hauard istupio je sa pretpostavkom da je Mej spremna da ratom brani pravo Velike Britanije na Gibraltar.

Kao što je u svoje vreme Margaret Tačer ratovala za Foklandska ostrva sa Argentinom.

Dnevni list The Guardian munjevito je Hauardovu izjavu-prognozu nazvao „rečima koje raspaljuju mržnju“.
Prema tvrdnji lista The Telegraph, Hauard je je upozorio da će britanska vlada braniti Gibraltar za vreme pregovora o Brexit od španskih aspiracija na Gibraltar.

On je ovako istupio odmah pošto je Španija saopštila da ne sprečavati prijem u Evropsku uniju „nezavisne Škotske“. Šef njene diplomatije – Alfonso Dastis – bio je precizan: nećemo upotrebiti veto protiv takve namere Škotske.

Važnija tačka zapleta je – bar trenutno – u dokumentu Evropskog saveta u kojem se navodi da će Španija imati pravo veta povodom budućih odnosa Gibraltara i EU.

Ovo je, na veliko nezadovoljstvo Londona, još precizirano: sporazum povodom Brexit-a neće biti primenjen na Gibraltar bez „sporazuma između Kraljevine Španije i Velike Britanije.

Jedan britanski visoki zvaničnik – čije ime nije objavljeno – već je poručio i Briselu i Madridu da je takav stav „apsolutno neprihvatljiv“ jer Španiji daje preveliki uticaj nad Gibraltarom.

Sama Mej je „glavnom ministru“ Gibraltara – Fabijanu Pikardu – saopštila da njena zemlja nikada neće dozvoliti Španiji da protiv njene volje zauzme to strateški važno „poluostrvo“.

Odmah potom je britanski ministar odbrane, Majkl Falon, objavio da će „zaštititi Gibraltar“.
Pikardo je, sa svoje strane, poručio Madridu da ne koristi Gibraltar kao svoj adut u predstojećim pregovorima o Brexit.

Dodao je da bi zajednički (britansko-španski) suverenitet nad Gibraltarom bio užasan i uporediv sa „životom na tuđoj teritoriji“.

Oglasio se i šef britanske diplomatije Boris Džonson i podvukao da podrška Gibraltaru ostaje „nepomirljiva i čvrsta“.

Gibraltar se prvi put pod vlašću Španije našao 1462. godine. Dotad je bio pod vlšću Mavara koji su ga oteli od Vestgota 711-te godine.
Po Utrehtskom mirovnom sporazumu, Gibraltar je pripao Velikoj Britaniji, ali su Španci pokušavali da ga povrate 1727. godine, a potom i u ratu vođenom 1779-1783.

Franko je 1940. odbio Hitlerov predlog da zauzme Gibraltar.
Poluostrvo je 1964. dobilo sopstveni ustav. Tri godine kasnije su pristalice priključenja Španiji pretrpele ubedljiv poraz na referendumu.

Na prošlogodišnjem referendumu o izlasku Britanije iz Evropske unije – 96 odsto Gibraltaraca glasalo je za ostanak u EU.

 

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …