Home / AKTUELNO / ČEKA VAS 10.600 DINARA NA NAJBLIŽEM ŠALTERU, EVO ŠTA SAMO TREBA DA URADITE DA BISTE IH ŠTO PRE UZELI

ČEKA VAS 10.600 DINARA NA NAJBLIŽEM ŠALTERU, EVO ŠTA SAMO TREBA DA URADITE DA BISTE IH ŠTO PRE UZELI

Ukoliko ste bili od onih strpljivih i niste prodali nijednu besplatnu akciju, čija je podela krenula krajem 2010. godine, sada biste mogli uzeti pristojnu svotu novca. Iz godine u godinu ta suma raste, uglavnom zbog dividendi, a manje zbog samih akcija.

Svako od nas je pre osam godina dobio 1.700 dinara iz Akcionarskog fonda u koji se slivao novac od privatizacija, a na isti račun u međuvremenu je uplaćivana i zarada od dividendi, od kojih se do sada, za one koji nisu ništa podizali, nakupilo oko 3.100 dinara. Ako ni to niste podigli, dolazimo do ukupne cifre od 4.800 dinara.

Ali, to nije sve. Tu dolazimo do isplate dividendi koja nam sleduje sredinom ovog meseca, pa će nam računi za akcije biti teži za dodatnih 1.300 dinara.

I ne samo to. Pre pune decenije četiri miliona građana dobilo je pet akcija NIS-a, jednu Aerodroma „Nikola Tesla“, sedam Akcionarskog fonda i 31 akciju „Telekoma Srbija“. Građani trenutno mogu prodavati samo akcije NIS-a i Aerodroma „Nikola Tesla“, dok se akcijama Akcionarskog fonda i „Telekoma Srbija“ za sada ne trguje.

Akcija NIS-a trenutno vredi 730 dinara, što znači da onaj ko odluči da ih proda svih pet može da inkasira 3.650 dinara. Kada se tome doda još 850 dinara, kolika je trenutna vrednost akcije Aerodroma, dolazi se do zaključka da prodajom svih akcija u ovom trenutku možemo da zaradimo 4.500 dinara, a kada to saberemo sa novcem koji smo zaradili od dividendi, ispada da onaj ko nije ništa podizao ni prodavao sada može da zaradi 10.600 dinara.

Oni koji žele da prodaju besplatne akcije to ne mogu da urade bez angažovanja brokera. Prvi korak je otvaranje računa u banci, a zatim ispostavljanje naloga brokeru za prodaju akcija. A da bi se dao nalog potrebno je imati važeću ličnu kartu i navesti koja se minimalna cena očekuje.

Za ispostavljanje naloga za prodaju građanin odgovara na pitanja:

1. Koje akcije želi da proda (NIS ili Aerodrom)?

2. Koliko akcija želi da proda?

3. Koja je minimalna cena ispod koje ne želi da njegove akcije budu prodate?

4. Da li mu je račun u banci na koji je uplaćena novčana naknada od besplatnih akcija i dalje aktivan?

Prijem naloga za prvu prodaju akcija se ne naplaćuje, a broker mora da usmeno upozori klijenta na moguće rizike koji mogu proisteći iz trgovine besplatnim akcijama.

Oni koji ne žele da prodaju akcije, mogu i dalje da ih čuvaju i da svake godine dobijaju ostvarenu dividendu.

Check Also

OD JUČE SRBIJA VIŠE NIJE ISTA- POGLEDAJTE ŠTA KAŽE POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE DOŠAO (VIDEO)

Jučerašnji dan utorak 7.7.2020 verovatno će ući u istoriju Srbije, sve na to liči. Do …