Home / AKTUELNO / ČEPURIN OTKRIVA: Evo šta Srbija da očekuje od susreta sa Rusijom!

ČEPURIN OTKRIVA: Evo šta Srbija da očekuje od susreta sa Rusijom!

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin kaže da je predstojeći susret lidera dve zemlje Vladimira Putina i Aleksandra Vučića poruka spremnosti za unapređenje saradnje koja je od koristi i za Srbiju i za Rusiju. Političari u Srbiji, barem oni pametni, to razumeju i osećaju raspoloženje većine Srba, što će se, kaže, odraziti i na rezultate izbora.

čepurin

Čepurin je u intervjuu za Sputnjik koji vam prenosimo u celosti odbacio kao „glupost“ izjave nekih zapadnih zvaničnika da Rusija na Balkanu vodi „politiku destabilizacije“. Možda je destabilizujuća uloga Rusije zapravo u tome što podržava teritorijalni integritet Srbije, upitao je ambasador.

Kakva su očekivanja od posete premijera Aleksandra Vučića Moskvi? Kada se ona očekuje, a kada možemo očekivati dolazak ruskih „migova“ u Srbiju?

— Rusko-srpski bilateralni susreti na najvišem nivou su postali redovni. To je ogromno dostignuće poslednjih nekoliko godina. U ovo vreme obe zemlje imaju potrebu za takvim kontaktima, razmenom mišljenja, uzajamnom podrškom.

Susret naših lidera koji će ovih dana biti održan u Moskvi jeste poruka spremnosti za unapređenje saradnje u svim oblastima: političkoj, ekonomskoj, kulturnoj.

Mislim da je ključni pravac ekonomska i vojnotehnička saradnja. Robna razmena od 2,3 milijarde dolara je sasvim mala. Razmena voća i povrća za naftu i gas nije dovoljna. Možemo više i bolje.

Potrebno je usavršavati mehanizme saradnje, usaglasiti i realizovati planove za intenzivnu industrijsku kooperaciju već u narednom periodu.

To će povećati prosperitet naših ljudi, kao i zaposlenost, nivo kvalifikacije. To će dati podsticaj našim privredama koje su ušle u fazu rasta.

Što se tiče isporuka aviona, sve je u redu. Utvrđivanje termina je tehničko pitanje. Nadamo se da će ono biti uskoro rešeno.

Kako komentarišite učestale tvrdnje zapadnih zvaničnika i medija da Rusija destabilizuje Balkan kako bi zaustavila proces evroatlantskih integracija regiona?

Kako vidite i tvrdnje da Srbija po receptu Rusije sprema tzv. krimski scenario za sever KiM, kao i činjenicu da se Hašim Tači žali generalom sekretaru NATO-a na Rusiju?

— Sergej Lavrov je rekao da Zapad iz nepoznatih razloga razmatra „sve normalne veze Rusije sa balkanskim zemljama kao povod za uznemiravajuću zabrinutost“. Uznemiravajuću zabrinutost!

Gospodo, Rusija je oduvek bila prisutna na Balkanu. Grčka, Vizantija, to su naši koreni. Delimo više stavova i interesa sa zemljama regiona, između ostalih, sa Srbijom.

Kroz Balkan stalno kola više zapadnih emisara različitog kalibra. Iznenađuju njihove izjave o tome da Rusija na Balkanu vodi „politiku destabilizacije“. To je kao šablon, mantra. Ali to jeste ili naivnost, ili glupost.

Rusija se nedvosmisleno zalaže za stabilnost Balkana, rešavanje problema političkim sredstvima.

Moskva, između ostalog, podržava napore srpskog rukovodstva da situacija u regionu ostane pod kontrolom, da se ponovo normalizuje.

Rusija nije neprijatelj EU. Štaviše, Rusija i EU su prirodni partneri. Njihova saradnja je ključ ka rešavanju najvažnijih pitanja na našem evropskom kontinentu, a to su bezbednost i konkurentnost.

Rusija jeste protiv proširivanja NATO-a, jer to podriva bezbednost evropskog kontinenta, i Istoka, i Zapada. Lažovska retorika NATO-a je dobro poznata u Srbiji. Grčeviti pokušaji da se u NATO uguraju poneke balkanske države uz promenu njihovog genetskog koda, a da narod o tome niko i ne pita, jesu upravo ono što destabilizuje situaciju na Balkanu.

Možda je destabilizujuća uloga Rusije zapravo u tome što podržava teritorijalni integritet Srbije? Istakao bih da oni koji ne podržavaju teritorijalni integritet Srbije rade to u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Još jednom ću podsetiti na jednu banalnu stvar: jedina pravna osnova kosovskog regulisanja je rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, prema kojoj Pokrajina ostaje u sastavu Srbije. Ko li se bavi destabilizacijom?

Ne bih komentarisao raznorazne spekulacije u vezi sa Krimom ili severom Kosova. Fantazija iznenađuje.

Uzgred, što se Krima tiče, sve je potpuno u skladu sa međunarodnim pravom. Sve pravne procedure ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom su ostvarene bez mane. Danas prema međunarodnom pravu Krim je Rusija, a Kosovo je Srbija.

Pada u oči da se ogromna većina kandidata na predsedničkim izborima zalaže za intenzivnu saradnju sa Rusijom. Da li, prema Vašem mišljenju, postoje kandidati za predsednika čija bi pobeda mogla da utiče na odnose Srbije i Rusije i koja je Vaša poruka budućem predsedniku Srbije?

— Najvažnije je da su objektivni interesi Moskve i Beograda veoma bliski, oni se umnogome podudaraju. Unapređenje i jačanje naše saradnje biće od koristi kako za Srbiju, tako i za Rusiju.

Političari, barem oni pametni, to razumeju, a i osećaju raspoloženje većine Srba. To je, van svake sumnje, pravilno i dobro. To će se odraziti na rezultate izbora srpskog naroda, kao i na rusko-srpske odnose.

Moskva ne samo da je raspoložena za nastavak saradnje sa Beogradom, nego i smatra da je došlo vreme za njeno odlučno unapređenje, posebno u ekonomskoj oblasti, gde su potrebni novi pristupi, mehanizmi, nove ideje. Ruska strana je spremna da ide napred toliko daleko koliko su za to spremni Srbi.

(rs.sputniknews.com)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …