Home / AKTUELNO / ČIŠĆENJE SA BLISKOG ISTOKA: Rusi preuzimaju američku vojnu bazu Indžirlik u Turskoj!

ČIŠĆENJE SA BLISKOG ISTOKA: Rusi preuzimaju američku vojnu bazu Indžirlik u Turskoj!

rusija- vojska- vojnici 2Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da se Rusija nije obraćala toj zemlji sa zahtevom za korišćenje vojne baze Indžirlik, ali da, ukoliko to bude neophodno, ova baza može da bude korišćena, saopštila je agencija Anadolija.Avio-bazu Indžirlik koriste vazduhoplovne snage SAD i Turske, a njen rad je regulisan Sporazumom o vojnoj i ekonomskoj saradnji dve zemljr.

U bazi su razmešteni avioni niza zemalja koje su u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Amerikom za borbu protiv Islamske države.

Odgovarajući na pitanje jednog od novinara, turski premijer je naveo da se ruska strana nije obraćala sa zahtevom da koristi bazu Indžirlik na jugu Turske.

– Ta informacija nije tačna, ali ukoliko bude neophodno, baza Indžirlik može da bude korišćena – naveo je Jildirim, ali je dodao da veruje da Rusiji nije potrebno korišćenje ove baze.

– Turska je otvorila bazu Indžirlik radi borbe protiv terorista Islamske države.

Nju koriste SAD i Katar.

Druge zemlje takođe mogu da požele da koriste ovu avio-bazu, u kojoj sada deluju i Nemci.

Što se tiče Rusije, nismo imali takvo obraćanje. Mislim da i nema potrebe za tim zbog toga što postoje dve baze u Siriji na udaljenosti manjoj od 150 kilometara.

Zbog toga saopštenjima ove vrste ne treba verovati – objasnio je Jildirim.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …