Home / AKTUELNO / Crne prognoze najbogatijeg Kineza: „Biće Trećeg svetskog rata i izazvaće ga veštačka inteligencija“

Crne prognoze najbogatijeg Kineza: „Biće Trećeg svetskog rata i izazvaće ga veštačka inteligencija“

500

 

Džek Ma, osnivač „Alibabe“ tvrdi da je Treći svetski rat neizbežan i da će ga izazvati tehnološka revolucija, odnosno veštačka inteligancija za koju predviđa da će u skorijoj budućnosti zemeniti radnike.

Veštačka inteligencija može da oduzme mnogo poslova. Ako ne budemo dovoljno brzi, dovoljno inovativni, ako ne damo jednostavne i lake tehnološke produkte malim preduzećima, većina njih neće preživeti u narednih 10 godina.

Ako mala preduzeće ne mogu da prežive, mi ne možemo da preživimo – rekao je Ma u Detroitu u intervjuu za „CNBC“.

Prema Goldmanu Saksu, profesije kao što su sekretarice, kasirke, šalterski službenici, konobari… mogu da budu zamenjeni veštačkom inteligencijom vrlo brzo. Ipak, roboti nikada neće biti mudri kao ljudi, rekao je Ma, preneo je „RT“.

Ma međutim smatra da uništenje poslova nije jedina šteta koju će veštačka inteligencija doneti, već da može da dobede i do Trećeg svetskog rata.

– Prva tehnološka revolucija prouzrokovala je Prvi svetski rat, druga je prouzrokovala Drugi, a ovo je treća tehnološka revolucija – osnivač „Alibabe“. Ma je istakao i da često putuje kako bi upozorio svetske lidere da brzo delaju jer veruje da „treba popravljati krov dok je još u funkciji“.

Ipak, Ma veruje da će veštačka inteligencija i koristiti ljudima, jer će im omogućiti da više putuju a da provode menje vremena na poslu.

– Mislim da će u budućnosti raditi samo četiri sata dnevno i možda četiri dana u nedelji. Moj deda je radio 16 sati dnevno na farmi i mislio je da je mnogo zauzet.

Mi radimo osam sati dnevno, pet dana u nedelji i mislimo da smo mnogo zauzeti – rekao je Ma, ali je dodao da mu se ne sviđa ideja o mašinama koje su kao ljudi, već da mašinama treba dati da rade one poslove koje ljudi ne mogu, preneo je britanski „Independent“.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …