Home / AKTUELNO / ČUVENI SOROŠEV PARTNER TVRDI: STIŽE NOVA SVETSKA FINANSIJSKA KRIZA

ČUVENI SOROŠEV PARTNER TVRDI: STIŽE NOVA SVETSKA FINANSIJSKA KRIZA

Piše: Ivan DANILOV, autor bloga Crimson Alter

STENLI Frimen Drakenmiler je 1992-ge. godine – zajedno sa svojim partnerom, prijateljem i kolegom Džordžem Sorošem – izveo najuspešniji finansijski  špekulativni napad u 20. veku.

Ovaj duet je . rukovodeći fondom Quantum za samo nekoliko dana urušio Banku Engleske, najstariju centralnu banku Zapada, i na obezvređivanju britanske valute zaradio približno milijardu funti.

Posle tog `podviga` su se putevi Drakenmilera, koji voli tišinu i da bude u senci, i Soroša – koji je uvek želeo da se otvoreno bavi svetskom politikom –  razišli.

Ovih dana je taj tajanstveni i nedruželjubivi Sorošev partner dao svoj prvi intervju posle mnogo godina. I u tom intervju otkrio: da nema dobre novosti i prognopze za svetsku ekonomiju i da loše misli o Donaldu Trampu.

Ipak je – od svega što je rekao – najvažnije njegovo ukazivanje ne samo da je seme nove globalne ekonomske krize već posejano, nego i da će uskoro stići „plodovi“. Doslovno je upozorio:

„Naprosto smo zadržali uzroke prethodne krize i još smo ih – utrostručili. Na globalnom nivou“.

Drakenmiler govori u množini, ali nije otkrio koga sve povodom dolazeće krize ima uvidu kad govori „mi“.

Legendarni špekulant u određenu stranu ipak ukazuje. Ne upire prstom ni u Rusiju, ni u Putina, ni u ruske hakere, ni u Kinu.   Ne, Drakenmiler tvrdi da su za sve krive i monetarne vlasti SAD. I niko drugi.

Američki milijarder, u suštini, ne izriče upzorenje već – presudu.

On otvoreno optužuje američke političare i rukovodioce Federalnih rezervi SAD da su deformisali kapitalizam i doveli ga u situaciju da ne može normalno funkcionisati sa kamatnim stopama oko nule. Stoga nova kriza, po njegovom mišljenju, nije prosto neizbežnja, nego će biti i obuhvatnija od one iz 2008-me i 2009-te.

Drakenmiler naglašava: propašće svaki pokušaj da se novim dugovima reše problemi izazvani starim dugovima.

Istovremeno je otkrio da ga – osim čisto ekonomskih problema – zabrinjava i nivo socijalne nejednakosti do koje je dovela američka ekonomska politika. Pritom je ukazao:

„Najveće ubrzanje socijalnoj nejednakosti dala je politika količinskog omekšavanja, odnosno – spasavanja banaka i bankara od bankrotstva na račun države. Socijalnu eksploziju koja se primiče ubrzaće i internet koji po celoj planeti raznosi informacije o nejednakosti. Primera radi, tokom poslednjih 48 sati pojavile su se desetine članaka koji ukazuju da vlasnik `Amazona` Džef Bezos ima više od 150 milijardi dolara. kako na to može da gleda običan čovek?!“

Posle ovog Drakenmilerovog intervjua biće još teže proroke nove krize proglašavati za budale, fanatike i konspirologe.

Uostalom, on nije jedini `teškaš` koji tako govori.

Kenet Kordele Grifin, milijarder i menadžer gigantskog hedž-fonda Citadel Investment Group, nedavno je upozorio da su dugovi postali preveliki i da će izazvati pad globalne ekonomije.

Ovo nije naivno jer Grifin upravlja kapitalom koji je jednak BDP zemalja poput Letonije i Paragvaja. A tako veliki igrači nikada ne daju nepromišljene izjave.

U junu se onim koji proriču novu krizu pridružio još jedan milijarder, koji je i finansijer i matematičar – Džefri Gandlah, vlasnik investicionog fonda DoubleLine Capital. On takođe smatra da  će problemi krenuti od duga i posebno upozorava da deficit američkog budžeta i državni dug SAD rastu usled podizanja kamata u dolarima. To će, u najmanju ruku, Vašingtonu stvoriti finansijske probleme.

Međutim, proricanjem krize se uopšte ne bave samo milijarderi-finansijeri.

„Spremajte se za novu finansijsku krizu jer je način rešavanja problema nakon 2008-me nagomilao još veće dugove“ – objavio je uticajni i renomirani američki list  The Wall Street Journal.

Rusija, Kina, Indija i još neke zemlje forsirano povećavaju svoje rezerve zlata. To je – posle nekoliko decenija – počela da radi i centralna banka Poljske.

Situacija pomalo liči na „Titanik“: na palubi svira orkestar, putnici se vesele iako je sudar sa ledenim bregom neizbežan.

Drugi talas svetske finansijske krize udariće bolno po svima. Ali, kada se „Titanik“ zapadne ekonomije sretne sa ledenim bregom – ruski čamac za spasavanje ima sve šanse da već bude na bezbednom rastojanju.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …