Home / AKTUELNO / DA LI ĆE OVO OBORITI CENU „POLOVNjAKA“ U SRBIJI: Nemačka zabranjuje „dizelaše“- Evo šta to znači…

DA LI ĆE OVO OBORITI CENU „POLOVNjAKA“ U SRBIJI: Nemačka zabranjuje „dizelaše“- Evo šta to znači…

Vozači dizel automobila koji imaju „Euro 5“ motore i starije neće moći da voze u nemačkim gradovima u kojima je to zabranjeno u danima velike zagađenosti. To znači da bi u Srbiji moglo da se nađe više od 140.000 „dizelaša“ zbog čega joj preti ekološka katastrofa, upozoravaju stručnjaci.

Naime, savezni upravni sud u Nemačkoj danas je presudio da gradovi u toj zemlji mogu da uvedu zabranu vožnje dizel automobila u okviru borbe protiv zagađenja vazduha. Kako pišu nemački i svetski mediji, svaki grad u Nemačkoj moći će da uvede ovu zabranu u danima velike zagađenosti. Takvih dana, prema procenama, ima oko 30 godišnje.

Kako ocenjuje agencija Rojters, to je potez koji će verovatno sniziti vrednost oko 12 miliona takvih vozila na najvećem evropskom tržištu automobila i primorati proizvođače na skupe modifikacije.

Analitičari kažu da će odluka suda u Lajcigu biti od velikog uticaja na oblikovanje tražnje širom Evrope, gde prodaja dizel automobila već mesecima pada usled negativnih reakcija regulatora i zbog sve rasprostranjenijih manipulacija s emisijom gasova među proizvođačima automobila.

Stiže nam sav krš iz Evrope

Posledice ovakve zabrane mogle bi da se osete i na putevima u Srbiji gde čak 80 odsto tržišta polovnih automobila čine „dizelaši“. Ako se ima u vidu da uvoz ovih automobila u Srbiju ne podleže nikakvim ograničenjima sva je prilika da nas očekuje još veći talas polovnjaka iz Nemačke, naglašava Miloš Petrović, presednik Asocijacije uvoznika novih vozila i delova.

– Zabrana Euro 5 „dizelaša“ u Nemačkoj je samo korak ka potpunom proterivanju ovih vozila sa puteva u toj zemlji. Izduvne čestice iz tih motora su kancerogene i predstavljaju veliku opasnost po sve na ulici. Nažalost, mi još ne shvatamo tu pretnju. Samo prošle godine uvezli smo 160.000 polovnjaka od kojih čak 100.000 sa euro 3 motorima koji su jedino kod nas dozvoljeni. Ova mera u Nemačkoj dovešće još više polovnih dizelaša kod nas. Ako ne uvedemo taksu na emisiju ugljedioksida sav krš od vozila iz zapadne Evrope i Evropske unije dospeće na naše puteve – ističe Petrović.

Od 15 miliona dizel automobila koliko ih je bilo na putevima Nemačke prošle godine, oko 2,7 miliona ima motore s najnovijim Euro-6 standardom, koji se primenjuje od septembra 2015. godine za sve nove automobile u prodaji, prema podacima nadzornog tela za motorna vozila KBA.

Nemačkim gradovima će biti potrebno najmanje šest meseci da prerade svoje strategije protiv zagadenja vazduha pre nego što donesu bilo kakvu zabranu, kažu pravni eksperti. U nemačkom udruženju vozača ADAC čak ne očekuje da će bilo kakve zabrane biti uvedene pre kraja godine.

Nema ispravnog vozila sa pređenih 300.000 km

U Asocijaciji uvoznika novih vozila i delova ističu da nisu protivnici kupovine polovnih vozila ukoliko su tehnički ispravni.

– Odgovorno tvrdim da vozila sa pređenih 300.000 ili 500.000 kilometara nemaju ispravne amortizere. Sistem oslanjanja je dotrajao i predstavljaju ubice na putevima – kaže Petrović.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …