Home / AKTUELNO / DA LI ŽELE NEŠTO DA NAM PORUČE? NA VOLSTRITU POČELO TRGOVANJE VODOM- PRETI LI OSKUDUCA U CELOM SVETU?!

DA LI ŽELE NEŠTO DA NAM PORUČE? NA VOLSTRITU POČELO TRGOVANJE VODOM- PRETI LI OSKUDUCA U CELOM SVETU?!

Na terminskom robnom tržištu na Volstritu ove nedelje je počelo trgovanje vodom, čime se ovaj resurs pridružio robi kao što su nafta, zlato i pšenica, saopštila je najveća svetska berza finansijskih derivata CME Grupa.

Kako prenosi agencija „Blumberg”, trgovanje je započeto fjučersima kalifornijske vode, što ukazuje na bojazan od potencijalne buduće oskudice ovog prirodnog resursa u većem delu sveta.

Poljoprivrednici, hedž fondovi i lokalne samouprave sada su u mogućnosti da se zaštite ulaganjem u buduću dostupnost vode u Kaliforniji, najvećem američkom poljoprivrednom tržištu, prenosi Tanjug.

CME Grupa je pokrenula u ponedeljak trgovanje, povezano s kalifornijskim spot tržištem vode vrednim više od 1,1 milijarde dolara, a cena na zatvaranju za buduće isporuke vode iznosila je 496 dolara po hektaru.

Finansijski stručnjaci smatraju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom.

Podsećaju da se cena vode u Kaliforniji udvostručila u poslednjih godinu dana.

Prvi ugovori ove vrste u SAD objavljeni su u septembru, kada su vrućine i požari harali zapadnom obalom zemlje i kada je Kalifornija izlazila iz osmogodišnje suše.

Trgovanje vodom stručnjaci vide kao instrument za zaštitu velikih potrošača vode, poput proizvođača badema i elektroprivreda, od kolebanja cena.

„Klimatske promene, suše, rast stanovništva i zagađenje verovatno će dovesti do toga da pitanje nestašice vode i njena cena postanu vruće teme u godinama koje dolaze. Definitivno ćemo pratiti kako se razvija trgovanje ovim novim vodnim fjučersom”, rekao je direktor i analitičar RBC Kepital Marketsa Din Draj.

Terminski ugovori ne zahtevaju fizičku isporuku vode i čisto su finansijski. Temelje se na prosečnoj nedeljnoj ceni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim nacijama, dve milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procenjuju da bi u narednih nekoliko godina dve trećine planete moglo da oseti nestašicu vode, što bi moglo da prouzrokuje migracije epskih razmera.

Oskudica vode povezana je s preteranom industrijskom i ljudskom potrošnjom, kao i s klimatskim promenama.

(Politika)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …