Home / AKTUELNO / Da se SADA održe parlamentarni izbori, ovakvi bi bili REZULTATI…

Da se SADA održe parlamentarni izbori, ovakvi bi bili REZULTATI…

srbija- izbori- glasanje

Da su parlamentarni izbori održani ovog meseca, SNS bi osvojio 55 odsto glasova, pišu sutrašnje „Novosti„ pozivajući se na redovno, mesečno istraživanje agencije „Ipsos stratedžik marketing“.

Prema istraživanju sprovedenom u oktobru, drugo mesto bi podelili socijalisti i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, sa po osam procenata podrške građana.

Rejting iznad cenzusa, kako se navodi, trenutno imaju i SRS sa šest odsto i Dveri sa pet odsto, dok se za DS izjasnilo četiri odsto ispitanika.

Pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića podržava tri odsto anketiranih građana, dok sve ostale stranke u zbiru imaju 11 odsto podrške, pokazuje istraživanje.

Direktor istraživanja Marko Uljarević rekao je da se kod naprednjaka registruje rast u odnosu na izbore održane prošle godine i da ta stranka sama ima bolji rezultat od koalicije u kojoj je tada nastupila.

– U opozicionom bloku je novina PSG Saše Jankovića. Pokret, u ovom trenutku, ima rejting slabiji od rezultata Jankovića na predsedničkim izborima, ali to je objašnjivo i podrškom koju je tada imao od DS. Za SRS je izmeren rejting malo ispod rezultata s parlamentarnih izbora, a DS pojedinačno ima manje nego što je dobio u koaliciji sa Novom strankom, DSHV i Z ZS – rekao je Uljarević.

Istraživanje nije obuhvatilo Narodnu stranku Vuka Jeremića, ali se, prema rečima Uljarevića, na osnovu ocena koje građani daju političarima može zaključiti da će ta partija dovesti do manje redistribucije glasova u opozicionom bloku.

Uljarević kaže da bi eventualni dogovor Jankovića i Jeremića verovatno mogao da ugrozi cenzus DS na parlamentarnim izborima, ali da je teško predvideti efekat takvog udruživanja u Beogradu.

– Nemamo ni istraživanja koja bi u ovom trenutku mogla reći nešto više o eventualnom rezultatu koalicije Jankovića, Jeremića i Ðilasa, a teško je i zaključivati koliki je njihov potencijal na osnovu prethodnih izbora. Prvo, Janković i Jeremić su nastupali kao kandidati na predsedničkim izborima, ali je iza Jankovića tada bio DS. Drugo, Ðilas nije učestvovao ni na predsedničkim, ni na parlamentarnim izborima – rekao je Uljarević.

Napomenuo je i da će relevantna merenja rejtinga za beogradske izbore početi kada se sa sigurnošću budu znali svi učesnici.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Check Also

KISINDŽER: U SUDARU SA KINOM, AMERIKA SVE SLABIJA, POTREBNA NOVA STRATEGIJA

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je predložio da se sa Kinom ponovi isti trik …