Home / AKTUELNO / DALMACIJA I DALJE GORI: Kancerogeni toksični oblak preti Splitu! (VIDEO)

DALMACIJA I DALJE GORI: Kancerogeni toksični oblak preti Splitu! (VIDEO)

Građani Splita su noćas oko ponoći javili da požar ponovo tinja na Karepovcu. Velika splitska deponija ponovo je buknula, a obližnjim kvartom počeo je da se širi miris zapaljenog smeća.
pozar

Dežurne službe, prema pisanju Slobodne Dalmacije, napominju da straha od novog požara nema, ali ističu da situacija nije bezazlena.

– Dim izlazi iz Karepovca, vatrogasci su i dalje na terenu, ali nema opasnosti od požara – kažu nadležni i pojašnjavaju: ‘Verovatno je vatra ušla u dublje slojeve, Karepovac sada treba da se natopi i zatrpa“.

Smrad se oseća po celom gradu, ali i sve do Solina, dok se s Klisa pruža zastrašujući pogled na Split. Nad gradom se nadvio veliki oblak dima, velik nekoliko kilometara, a iz Vatrogasnog operativnog centra pojašnjavaju kako nema vetra koji bi ga oduvao i raščistio vazduh.

Takva situacija ipak nipošto se ne sme ignorisati jer i sami vatrogasci preporučuju građanima da zatvore prozore svojih domova i upale klime ako ih imaju. Takođe savetuju građanima da redovno prate medije jer će Zavod za javno zdravstvo izveštavati o eventualnom pogoršanju kvaliteta vazduha.

U centru 112 su otkrili kako su već primili brojne pozive zabrinutih građana koji se raspituju šta je potrebno uraditi u ovakvoj situaciji.

Javili su se i neki sugrađani koji su vrlo zabrinuti zbog trenutne situacije i potencijalne ekološke bombe koja preti Splitu, te su u strahu čak svoju decu poslali van grada, ali iz centra 112 kažu kako razloga za paniku nema.

– Kvalitet vazduha u Splitu jutros je zadovoljavajuć i nema opasnosti za građane. Stalno pratimo stanje i vršimo merenja, ako dođe do pogoršanja situacije javnost će biti pravovremeno upozorena – rekao je Mate Herceg iz županijskog centra 112 za Slobodnu Dalmaciju.

Iz ugroženih područja na Kili i Karepovcu i jutros se diže gusti dim koji je prekrio šire splitsko područje. U Splitu se na otvorenom teško diše, a dim grize za oči.

Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tokom noći nije bilo većih problema, javljaju iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Iako je na ovom području jutros još uvek vidljiv dim, nema veće vatre, a manje plamenove brzo saniraju vatrogasci koji osiguravaju požarište.

– Na Karepovcu ništa ne gori, samo se sanira – poručuju iz centra 112.

Na požarište na Karepovcu takođe je pozvan jedan kanader koji će uskoro obići teren.

– Da se zapalio Karepovac, strah me je i pomisliti što bi se dogodilo. Bila bi to katastrofa teško zamislivih razmera – kazao je za Slobodnu Dalmaciju prof dr sc. Stanko Uršić, naučnik koji godinama već upozorava na opasnosti od spaljivanja otpada.

Profesor Uršić objašnjava da je dim s deponija ‘katastrofalno toksičan’ i da ‘s time u nauci nema spora’.

Pogledajte video:

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …