Home / AKTUELNO / DANAS JE VELIKI PRAZNIK – DUHOVI: Evo šta morate danas da nosite u džepovima

DANAS JE VELIKI PRAZNIK – DUHOVI: Evo šta morate danas da nosite u džepovima

Uspenje-Presvete-Bogorodice-freska-na-zapadnom-zidu-naosa-crkve-Svete-Trojice

Duhovi ili Trojice su pokretni praznik koji se uvek računa u odnosu na Uskrs i pada 50 dana posle njega. Posvećen je silasku Svetog Duha na apostole i reč je o danu za koji su od davnina vezani mnogi običaji i verovanja.

Trojice spadaju u velike praznike u Srbiji, a naročito u Šumadiji gde mnogo domova ovaj praznik slavi kao krsnu slavu. Jednom kada gosti dođu, veruje se, treba ih poslužiti svežim povrćem i voćem, pivom i medovinom.

Narod na ovaj dan tradicionalno posećuje istoimene manastire, a veruje se da će danas oprost grehova dobiti svako ko to iskreno zatraži. Po povratku kući, dobro je iz manastira poneti osveštanu vodicu jer će, veruje se, ona obezbediti mir i harmoniju u svakom domu.

U pojedinim krajevima Srbije, naročito u istočnim delovima i do danas se održao običaj svečanih povorki najlepših devojaka u selu koje simbolizuju rusaljke – vodene vile koje po brzacima mame ljude i utapaju ih.

Da bi se neko zaštitio od njihovih čini, na Trojice u džepu treba da nosi beli luk ili malo pelina. Deci se na današnji dan brani kupanje, a izbegava se i prelaženje mosta. Iz istog razloga, u nekim krajevima na današnji dan ritualno kite drveće darovima – cvećem, šarenim peškirima, ali i flašicama parfema i ruževima za usne. Kako bi se rusaljke umilostivile.

Dobro je zapamtiti san koji se večeras sanja. Stari veruju da neko vičan tumačenju, iz njega može da predskaže dešavanja tokom cele godine.

U Istočnoj Srbiji veruju da na današnji dan Rusalja, uvek jedna određena žena iz sela, pada u trans igrajući u kolu. Tokom tog zanosa, kažu stari, ona uspostavlja vezu sa “onim svetom” i može da razgovara sa mrtvima. Sve koji žele nešto da saznaju od preminulih, tada mogu da joj postavljaju pitanja, a ona će na njih odgovarati.

(Tanjug)

Check Also

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: POGLEDAJTE ŠTA MONSTRUM RADI NA SAHRANI ĐOKIĆA (VIDEO)

Goran Džonić stajao je u pozadini. On je bio u blizini mrtvačkih kola dok je …