Home / AKTUELNO / DEMOKRATSKA STRANKA izabrala čoveka koji treba da SRUŠI TRAMPA- Evo ko je u pitanju…

DEMOKRATSKA STRANKA izabrala čoveka koji treba da SRUŠI TRAMPA- Evo ko je u pitanju…

 kongres-amerika-sad-usa

Američka Demokratska stranka u subotu je u Atlanti izabrala Toma Pereza za novog lidera i pred tim čovekom bliskim bivšem predsedniku Baraku Obami je zadatak da se suprotstavi predsedniku Donaldu Trampu i vrati demokrate na vlast 2018. i 2020.

Tom Perez (55), iz Dominikanske Republike je bivši ministar rada i prvi je latinoamerikanac na čelu stranke demokrata.

Barak Obama, kome je predsednički mandat istekao 20. januara, odmah je pozdravio izbor „prijatelja“ i izrazio uverenje da će on znati da okupi svoju političku porodicu i pomogne u rađanju nove generacije lidera.

Perez je na skupu u Atlanti tesno izgubio u prvom krugu, a u drugom je sa 235 glasova (od 435 glasača) pobedio kongresmena Kejta Elisona koji je prikupio 200.

Novi čelnik demokrata odmah je pružio ruku krilu stranke koje vodi Berni Sanders i imenovao upravo svog protivkandidata Elisona na mesto zamenika.

500

U govoru je Perez pozvao na jedinstvo i kao jedan od finalista za mesto zamenika predsednika Hilari Klinton naglasio je da se radi o posebnom trenutku u istoriji stranke.

– Oni će nas pitati gde smo bili 2017., kada smo imali najgoreg američkog predsednika u istoriji. A mi možemo da odgovorimo da smo okupili demokratsku stranku i da je taj predsednik mogao da odradi samo jedan mandat – poručio je.

Dok širom Sjedinjenih Država ne jenjavaju protesti nezadovoljnih koji su počeli Trampovim ulaskom u Belu kuću, demokrate žele tu energiju da preusmere u izbornu snagu za pobedu na parlamentarnim izborima u novembru 2018. i predsedničkim 2020 godine.

(Jutarnji List)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …