Home / AKTUELNO / DETALJI PREDSTOJEĆE POSETE PREDSEDNIKA RUSIJE: U SRBIJU STIŽE 250 “PUTINOVIH DUHOVA”!

DETALJI PREDSTOJEĆE POSETE PREDSEDNIKA RUSIJE: U SRBIJU STIŽE 250 “PUTINOVIH DUHOVA”!

Šefa Kremlja na aerodromu u Beogradu u četvrtak ujutru dočekaće lično njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dvojica lidera upravo odatle će se uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda.

Predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji u Beograd stiže u četvrtak 17. januara, obezbeđivaće specijalna jedinica Federalne službe za zaštitu, koju zbog tajnog operativnog delovanja na Zapadu zovu “Putinovi duhovi” ili “Putinove senke”.

Prema saznanjima, u obezbeđenju predsednika Putina u Srbiji učestvovaće oko 250 ruskih elitnih policajaca koji su detalje čitave operacije još pre mesec dana dogovorili sa srpskim kolegama iz MUP i BIA.

Šefa Kremlja na aerodromu u Beogradu u četvrtak ujutru dočekaće lično njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dvojica lidera upravo odatle će se uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda. Potom će za najmoćnijeg svetskog lidera Vučić upriličiti svečani doček ispred Palate Srbija, posle čega sledi njihov sastanak u četiri oka.

Predviđen je potom i svečani ručak za dve delegacije i pripadnike javnog i kulturnog života Srbije, među kojima će biti i glumac Miloš Biković i proslavljeni reditelj Emir Kusturica. U poslepodnevnim satima predviđen je odlazak do Hrama Svetog Save, kao i obraćanje građanima na vračarskom platou, gde se očekuje više desetina, možda i čitavih sto hiljada ljudi.

Kako je potvrđeno, u obezbeđenju Putina, pored pripadnika FSO, tajne službe koja se bavi isključivo zaštitom predsednika, biće angažovani i pripadnici Spoljne obaveštajne službe i Federalne službe bezbednosti.

– Na snazi će biti najviši stepen zaštitei biće angažovano nekoliko hiljada srpskih specijalaca, policije, vojske. Sve će biti sinhronizovano kroz saradnju naše i ruske službe bezbednosti. Ruski FSO radi s tolikim stepenom tajnosti da niko do detalja ne zna njihov modus delovanja. Zato ih u žargonu i zovu “Putinovi duhovi” ili “Putinove senke”. Spoljna obaveštajna služba ima zadatak da spreči svaku terorističku pretnju jer oni najbolje poznanu stanje na Balkanu i sve terorističke centre. U delegaciji koja stiže iz Rusije biće i specijalci koji Putina treba da zaštite od hemijske opasnosti, biološkog oružja, stručnjaci za radioaktivne supstance…Podrazumeva se prisustvo snajperista, vazdušne zaštite kao i to da su trasa i svi punktovi kojima će se kretati do tančina obezbeđeni – kaže Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji.

On podseća da je u oktobru u Srbiji boravio i Jevgenij Ziničev, čovek koji je deset godina obezbeđivao Putina, a sada je ministar za vanredne situacije.

– Izvesno je da je on našim bezbednjacima dao neophodne podatke važne za sigurnost ruskog lidera, jer on taj segment najbolje poznaje. Uveren sam da će naše službe biti na visini zadatka – dodaje Karan.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …