Home / AKTUELNO / DIPLOMATSKI RAT TURSKE I SAD SE ŠIRI: Zatvorićemo vam bazu Indžirlik, ako ovo ne uradite…

DIPLOMATSKI RAT TURSKE I SAD SE ŠIRI: Zatvorićemo vam bazu Indžirlik, ako ovo ne uradite…

Ankara može zatvoriti za SAD avio-bazu Indžirlik zbog neprijateljske politike Vašingtona, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

“Pokušavamo da poboljšamo odnose sa SAD. Da bi se oni vrati u normalu, SAD treba da preduzme korake na temu Manbidža, izručenja Gulena, ali postoje i drugi problemi. Kada je reč o tome, naš narod kaže: “Zatvorite bazu Indžirlik, Kjuredžik “. U našim rukama su i drugi aduti. Sjedinjene Države ne bi trebalo da izgube takvog saveznika kao što smo mi. Čekamo da SAD odustanu od sa svojih pogrešnih koraka”- rekao je Čavušoglu.

On je rekao da Turska očekuje da se reši problem Manbidža uz pomoć mape puta dogovorene sa Sjedinjenim Državama.

“Ali, ako nada nestane, onda Turska  može da pokaže svoju snagu. Mi smo nezavisna zemlja i mi ćemo preduzeti određene korake po svom uvidu.” – dodao je ministar.

Odnosi između Turske i SAD su u krizi zbog podrške od strane SAD Odbrambenih snaga sirijskih Kurda, koje Ankara smatra za terorističku grupu povezanu sa zabranjenom u Turskoj Radničkom partijom Kurdistana.

Vašington objašnjava pomoć Kurdima njihovom borbom protiv Islamske države. Takođe, Turska je više puta optužila Sjedinjene Države da ne drže obećanja o povlačenju SSK iz Manbidža nakon što su Kurdske formacije oslobodili grad od ID u junu 2016.

Pored toga, Ankare od Vašingtona traži da isporuči propovednika opozicije Fetoloha Gulena, optuženog za organizovanje pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …