Home / AKTUELNO / DNEVNICE DO 3500 DINARA: Sada je vrhunac PONUDE sezonskih POSLOVA! Pogledajte kakvi se poslovi NUDE i kolika je ZARADA!

DNEVNICE DO 3500 DINARA: Sada je vrhunac PONUDE sezonskih POSLOVA! Pogledajte kakvi se poslovi NUDE i kolika je ZARADA!

Sredinom maja je vrhunac ponude sezonskih poslova, što je odlična prilika da se dodatno zaradi i stekne neophodno radno iskustvo.
konobar-glavna
Najplaćeniji su poslovi promocije, fizički poslovi selidbe i na građevini, i oni u ugostiteljstvu, gde se dnevnice kreću i do 3.500 dinara.

U zadrugama kažu da poslodavci, ukoliko su zadovoljni, znaju da uplate zadrugarima i bonus, pa je odgovrno obavljanje posla pravi put do dodatne zarade.

Inače, “sezona” ovih poslova traje od početka maja do sredine oktobra. Jedan deo čine privremeni poslovi, kao što je branje voća ili ugostiteljski poslovi, a drugi zamena radnika koji su na odmoru.

Ove godine veća ponuda nego lane

Prema rečima zaposlenih u omladinskoj zadruzi “Bulevar”, ove godine je čak veća ponuda sezonskih poslova nego lane. Međutim, razlog nije u povećanom obimu posla, već je u pitanju nešto drugo.

– Razlog je verovatno povećan obim inspekcijske kontrole na terenu, pa se poslodavci obraćaju omladinskoj zadruzi da zaključe ugovor, radi izbegavanja sankcija – kažu oni za portal Klik do posla.

Najveća ponuda poslova je, prema njihovim rečima, upravo sredinom maja, ali se javlja i periodično u doba velikih manifestacija i festivala, otvaranja letnjih bašti, sezone kupanja na rekama…

Oni napominju i da, zbog sve više trgovinskih lanaca u Srbiji, sve više ima i povremenih poslova promocije, koji su među bolje plaćenim.

– Dešava se da naši prezenteri i promoteri organizovano i celodnevno putuju u veće gradove širom Srbije da bi sproveli kampanje za poslodavce i dobavljače – kažu u “Bulevaru”.

Poslovi i za studente, i za one starije

Sezonski poslovi najviše odgovaraju studentima, ali u poslednje vreme, navode u ovoj zadruzi, poslodavci sve češće traže i one koji nisu studenti, i one koji mogu vezano da rade nekoliko meseci, bez prekida.

– Poslodavci su spremni da plate i veću stopu doprinosa na zaradu, jer se takvim osiguranicima koji nisu na školovanju ili su stariji od 26 godina obračunavaju se pune stope, kao i za sve zaposlene radnike.

Za to vreme zadruga ih prijavljuje na obavezno socijalno osiguranje, što podrazumeva i upis penzijskog staža – kažu u ovoj zadruzi.

Danijela Reljić, vlasnica omladinske zadruge “Danivizard”, kaže za Klik do posla da sezonski poslovi najviše odgovaraju studentima, koji će na taj način steći iskustvo.

Uvek traženiji radnici s praksom

Ona dodaje da poslodavci traže od kandidata posvećenost poslu, odgovornost i disciplinnu, kao i određene kvalifikacije: vozačku dozvolu, znanje stranog jezika, poznavanje rada na računaru, i razne sertifikate, poput onog za vožnju viljuškara npr.

Poslodavci su, dodaju u “Bulevaru”, uvek zadovoljni kad kandidati poseduju širi krug znanja od onog koji se traži na konkretnom poslu. Takvog kandidata mogu da rotiraju na više poslova, pa ne gube vreme na obuku. Nažalost, kažu, takvih radnika je malo.

– Što se tiče obrazovanja, po našem mišljenju ono često nije kompatibilno sa zahtevima koje očekuju poslodavci od visokoobrazovanih kandidata. Rezultati našeg testiranja pokazuju da veoma mali procenat kandidata pokazuje adekvatno znanje u odnosu na stepen obrazovanja koji poseduju.

Drugo, kandidati sa visokim obrazovanjem često se slabije snalaze od kandidata koji imaju niže obrazovanje, ali su se uključili ranije u bilo kakvu praksu – kažu u “Bulevaru”.

Kako se kreću zarade

Najslabije su plaćeni poslovi vozača automobila, radnika u magacinu i redara i obezbeđenja – od 150 do 200 dinara na sat, dok nešto više mogu da zarade operateri i administrativni radnici – od 150-230 dinara na sat.

– Najplaćeniji poslovi često nisu i najbolji. Dnevnice za najteži fizički rad na gradilištu ili selidbama nosi dnenicu do 2.000-3.000 dinara. Međutim, dešaava se da bolji poslodavci plaćaju i veće dnevnice za isti posao od uobičajenog cenovnika.

To je slučaj sa „ad-hok“ poslovima, kada je u pitanju hitan servis, ili kada su poslodavci zadovoljni uslugom, pa uplate bonus – objašnjavaju.

U “Danivizardu” kažu da su najplaćeniji sezonski poslovi branje voća (dnevnica 1.800-2.500 dinara), zatim selidbe (2.000-3.000 dinara po turi), fizički radnici na gradilištu (dnevnnica do 2.500), konobari i šankeri (dnevnica do 2.500), operateri na računaru (satnica do 350 dinara).

(Blic.rs/Klik do posla)

Check Also

MISTERIJA SMRTI MLADIĆA U BANJIČKOJ ŠUMI: POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO! NA GROBU RODITELJI PRONAŠLI ČUDNE ZNAKOVE (VIDEO)

Mladić Filip S. se pre nedelju dana polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi. Nekoliko sati kasnije …