Home / AKTUELNO / „Dobio sam američke naznake i principe za Kosovo, ne prete mi rušenjem ako ne prihvatim..“

„Dobio sam američke naznake i principe za Kosovo, ne prete mi rušenjem ako ne prihvatim..“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Sofiji da nije dobio nikakav plan SAD za rešenje situacije s Kosovom, ali je dodao da je dobio „naznake, načela, principe“ u kojima „ima pristojnih stvari“, ali i rešenja sa kojima nije saglasan.

Vučić je novinarima u Sofiji rekao da Srbija traži kompromisno rešenje i da se uvaže interesi Srba na Kosovu, ali i legitimni i legalni interesi Srbije, što je, kako je kazao, „nešto što mnogi ne razumeju“.

On je rekao i da „niko ne preti Srbiji“ i da je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore, bez obzira na neslaganje u vezi Kosova.

„Da li postoji neka vrsta pritiska na Srbiju, da, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija promeni svoju odluku, pošto oni svoju očigledno neće“, izjavio je Vučić i dodao da „pozicija Srbije nije nimalo laka“.

Na pitanje da li će odgovoriti, Vučić je rekao da „svi znaju“ šta on misli o raznim „principima, načelima, naznakama“.

Vučić je negirao da mu je prenet zahtev da, ako ne prihvati američki plan za Kosovo, mora da ode s vlasti.

Predsednik Srbije je novinarima rekao i da je u Sofiji imao mnogo sastanaka, među kojima je i važan sastanak sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Džozefom Dolom, sa kojim je razgovarao, kako je kazao, o svim problemima.

Vučić je rekao da je imao sadržajne razgovore o ekonomskim reformama i o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu.

„Mir i stabilnost imamo, ali je dovoljna sitnica da se dogodi pa da to izgubimo“, rekao je Vučić.

Dodao je rast mora da bude viši, da je važan razvoj preduzetničkog duha i da Srbiji treba razvoj privatnog sektora.

„Ako pogledate listu najvećeg izvoznika, tu su Fijat na prvom i Železara na drugom mestu, raste i RTB Bor… Kada pogledate ko je najveći srpski izvoznik, ispostavlja se da je to Narodni muzej, to je naš dugoročni problem“, rekao je Vučić.

Dodao je da je večeras u Sofiji razgovarati i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini o Kosovu, a sutra i s britanskom premijerkom Terezom Mej.

(Beta)

 

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …