Home / AKTUELNO / DODIK: „BUDU LI KRENULI U RUŠENjE RS- SRPSKA NEĆE OSTATI U BIH“

DODIK: „BUDU LI KRENULI U RUŠENjE RS- SRPSKA NEĆE OSTATI U BIH“

Izvršni komitet SNSD smatra da pristup BiH Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ne uvažava realnu situaciju u BiH, zloupotrebljava posledice izazvane pandemijom virusa korona i politički je usmeren na urušavanje ustavnog poretka BiH, što je neočekivano od svetske finansijske organizacije.

– Izvršni komitet (IK) smatra da se u okvirima razgovora Vlade Republike Srpske sa MMF o novom aranžmanu moraju očuvati ustavna pozicija i nadležnosti Republike Srpske i da Vlada odbije svaki aranžman kojim se traži bilo kakav prenos nadležnosti i političko uslovljavanje – navedeno je na FB stranici SNSD.

– SNSD je podržao predlog budžeta i Program ekonomskih reformi za 2021. godinu i poslanici ove stranke glasaće u Narodnoj skupštini za to – rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sednice.

Na sjednici je konstatovano da se amandmani na budžet i reforme odvijaju pod veoma teškim uslovima pandemije koja se odražava na ekonomsko-socijalnu komponentu.

On je istakao da Izvršni komitet SNSD-a podržava politiku očuvanja dostignutog nivoa plata u Republici Srpskoj, te da su u ovoj stranci odlučni da to ne dovode u pitanje u narednoj godini.

Takođe, Izvršni komitet podržava odluku o usklađivanju plata i penzija koja podrazumeva povećanje penzija od 1. januara.

Predsednik SNSD je rekao i da je bitno da se očuva makroekonomski okvir i da Republika Srpska u narednim godinama sanira štete prouzrokovane pandemijom.

„Nivo povrata dugova će porasti oko 150 miliona KM u odnosu na ovu godinu i zato je bitno da budžet bude uravnotežen i stabilan“, rekao je Dodik naglašavajući da će se u idućoj godini znatno manje novca trošiti na putovanja.

Ukazao je da će investicije u narednoj godini biti oko 20 odsto BDP-a ili oko dvije milijrade KM, a to obuhvata sve investicije i države i privatnog sektora – od izgradnje hidroelektrana na Drini, preko aerodroma u Trebinju i autoputeva.

„Smatramo da ono što MMF nudi ne treba prihvatiti. MMF zloupotrebljava posledice pandemije i pokušava nametnuti političke aranžmane“, rekao je Dodik ističući da ne treba prihvatiti nijedan zahtev koji je na štetu RS i podrazumijeva prenos nadležnosti.

Na sednici Izvršnog komeiteta SNSD-a bilo je govora i o pravosuđu, a konstatovano je da se pravosudni sistem BiH ne zasniva na Ustavu te da je SNSD spreman da učestvuje u reformi pravosuđa.

„SNSD neće prihvatiti i odbacuje anti Tegeltijin zakon. Neuspjeh pravosuđa je neuspeh međunarodne zajednice i njihovog mešetarenja“, rekao je Dodik.

SNSD će tražiti da NSRS uputi zahtev Visokom predstavniku BiH i zatraži izveštaj o radu visokog predstavnika, a takav zahtev biće upućen i Srbiji – da i ona traži jedan takav izveštaj jer je to obaveza visokog predstavnika.

„Odbacujemo mogućnost bilo kakvog intervencionizma i atmosferu koja se želi napraviti da se interveniše“, rekao je Dodik ističući da sva rešenja moraju da budu deo dijaloga sva tri naroda i dva entieta u BiH.

On je još jednom ponovio da „ukoliko se ide na rušenje Republike Srpske, Republika Srpska nema nameru da ostane u BiH“.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …