Home / AKTUELNO / DODIK OTKRIO: Vreme je za integraciju Srbije i Republike Srpske..

DODIK OTKRIO: Vreme je za integraciju Srbije i Republike Srpske..

Srpski narod u godinama koje su pred nama mora da definiše svoj nacionalni interes, da dođe do homogenizacije i integracije Srbije i Republike Srpske, istakao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

– Ako sam ja uopšte dostojan toga i ako imam pravo da se bavim time, mislim da je ključna reč upravo integracija. Mislim na integraciju srpskog naroda u svakom pogledu, u državotvornom, ali i na integraciju u smislu naših vrednosti svuda gde žive Srbi. Treba doći do svake srpske zajednice, gde god da se ona nalazi, kako bismo se integrisali u tim vrednostima i ojačali naš identitet – rekao je Dodik u vaskršnjem Intervjuu za Alo.

Dodik dodaje da je dvadeseti vek bio je tragičan za naš narod, počeo je i završio se ratnim razaranjima i stradanjima…

– Srbi sada, bez obzira na težinu tragedije koju su preživeli, moraju da se saberu i okupe i definišu svoje nacionalne ciljeve. Bilo je prethodnih decenija ozbiljnih pritisaka da tako nešto maltene ne smete ni da pomenete, jer se odmah smatralo da ste ne samo nacionalista nego čak i fašista. Moramo legalizovati naše pravo da imamo naš interes, kao što to rade ozbiljne nacije, poput Francuske i Nemačke.

Prema njegovim rečima SPC je postala najznačajniji deo našeg identiteta i da se svuda gde Srbi žive, i na Zapadu i u udaljenim zemljama, ceo nacionalni i narodni život odvija oko Crkve i u crkvi.

– To je nešto što je centralno mesto našeg okupljanja i identiteta, tu se otvaraju i škole i vrtići. I u RS imamo odličnu saradnju državnih organa i Crkve. Vlast i Crkva ne treba da budu sukobljene, nego treba da radimo, u sinergiji.

Predsednik RS ističe da postoji ogromno razumevanje i poštovanje između patrijarha Irineja, predsednika Vučića i njega.

– Njegova svetost svojom smirenošću i realnošću mnogo pomaže. Apsolutno je potrebno da Crkva jasno kaže svoj stav o državnim procesima, kao što je normalno da i država nekada bude konsultovana u vezi s nekim procesima u samoj Crkvi. To je sasvim normalno i to ne treba da bude međa koja je nepremostiva, ni za jedne, ni za druge. Crkva, kao i država, živi u okviru naroda i sa narodom i prema tome dele i zajedničke procese.

Veliko mi je zadovoljstvo da je predsednik Vučić značajno pomogao da se završi Hram Svetog Save i da u tom pogledu postoji veliko zadovoljstvo i u samoj Crkvi. Patrijarh i vladike zajedno sa nama dele brigu za narod i treba da budu informisani o svim važnim državnim pitanjima.

Upitan da prokomentariše udarnu prvoaprilsku šalu u sarajevskim novinama da napušta sve političke funkcije i napušta BiH, Dodik je rekao:

– Nije to šala. Davno sam ja napustio Bosnu. Ja živim u Republici Srpskoj i ja to ne doživljavam kao Bosnu.

Check Also

OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za …