Home / AKTUELNO / DODIK OTKRIO: Vreme je za integraciju Srbije i Republike Srpske..

DODIK OTKRIO: Vreme je za integraciju Srbije i Republike Srpske..

Srpski narod u godinama koje su pred nama mora da definiše svoj nacionalni interes, da dođe do homogenizacije i integracije Srbije i Republike Srpske, istakao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

– Ako sam ja uopšte dostojan toga i ako imam pravo da se bavim time, mislim da je ključna reč upravo integracija. Mislim na integraciju srpskog naroda u svakom pogledu, u državotvornom, ali i na integraciju u smislu naših vrednosti svuda gde žive Srbi. Treba doći do svake srpske zajednice, gde god da se ona nalazi, kako bismo se integrisali u tim vrednostima i ojačali naš identitet – rekao je Dodik u vaskršnjem Intervjuu za Alo.

Dodik dodaje da je dvadeseti vek bio je tragičan za naš narod, počeo je i završio se ratnim razaranjima i stradanjima…

– Srbi sada, bez obzira na težinu tragedije koju su preživeli, moraju da se saberu i okupe i definišu svoje nacionalne ciljeve. Bilo je prethodnih decenija ozbiljnih pritisaka da tako nešto maltene ne smete ni da pomenete, jer se odmah smatralo da ste ne samo nacionalista nego čak i fašista. Moramo legalizovati naše pravo da imamo naš interes, kao što to rade ozbiljne nacije, poput Francuske i Nemačke.

Prema njegovim rečima SPC je postala najznačajniji deo našeg identiteta i da se svuda gde Srbi žive, i na Zapadu i u udaljenim zemljama, ceo nacionalni i narodni život odvija oko Crkve i u crkvi.

– To je nešto što je centralno mesto našeg okupljanja i identiteta, tu se otvaraju i škole i vrtići. I u RS imamo odličnu saradnju državnih organa i Crkve. Vlast i Crkva ne treba da budu sukobljene, nego treba da radimo, u sinergiji.

Predsednik RS ističe da postoji ogromno razumevanje i poštovanje između patrijarha Irineja, predsednika Vučića i njega.

– Njegova svetost svojom smirenošću i realnošću mnogo pomaže. Apsolutno je potrebno da Crkva jasno kaže svoj stav o državnim procesima, kao što je normalno da i država nekada bude konsultovana u vezi s nekim procesima u samoj Crkvi. To je sasvim normalno i to ne treba da bude međa koja je nepremostiva, ni za jedne, ni za druge. Crkva, kao i država, živi u okviru naroda i sa narodom i prema tome dele i zajedničke procese.

Veliko mi je zadovoljstvo da je predsednik Vučić značajno pomogao da se završi Hram Svetog Save i da u tom pogledu postoji veliko zadovoljstvo i u samoj Crkvi. Patrijarh i vladike zajedno sa nama dele brigu za narod i treba da budu informisani o svim važnim državnim pitanjima.

Upitan da prokomentariše udarnu prvoaprilsku šalu u sarajevskim novinama da napušta sve političke funkcije i napušta BiH, Dodik je rekao:

– Nije to šala. Davno sam ja napustio Bosnu. Ja živim u Republici Srpskoj i ja to ne doživljavam kao Bosnu.

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …