Home / AKTUELNO / DOGAĐAJ KOJI DOKAZUJE SVU MOĆ EKIPE VELJE NEVOLJE

DOGAĐAJ KOJI DOKAZUJE SVU MOĆ EKIPE VELJE NEVOLJE

Da sigurnosne kamere te večeri nisu snimile napad na Zorana Jakšića, jednog od vođa klana „Amerika“ inače nedavno osuđenog u Peruu na 25 godina zatvora zbog trgovine drogom, javnost u Srbiji verovatno nikada ne bi znala da je 2015. godine boravio u Beogradu.

Međutim, taj snimak oslikava još jednu prilično neobičnu pojavu u tom trenutku, a to je domet moći ekipe Aleksandra Stankovića poznatijeg kao Sale Mutavi, koju je kasnije nasledio Veljko Belivuk.

Tog februara 2015. godine za Zoranom Jakšićem uveliko je bila raspisana poternica, a tražilo ga je više evropskih i južnoameričkih zemalja, mahom zbog trgovine narkoticima i falsifikovanih dokumenata. Dok se mislilo da se nalazi u bekstvu, da se skriva u nekom od utočišta širom sveta, kao grom iz vedra neba pojavio se snimak na kom Zoran Jakšić nonšalantno ulazi u jedan beogradski klub sa nekoliko prijatelja.

Na samom ulazu se susreo sa jednim krupnijim pripadnikom obezbeđenja, za kog će se kasnije ispostaviti da je reč o Darku Ristiću Medi, desnoj ruci Aleksandra Stankovića. Iako snimak nema audio zapis, uočljivo

je da njih dvojica razmenjuju nekoliko reči, a onda ga iznenada Ristić udara rukom u glavu i to tolikom silinom da je Jakšić pao kao pokošen. U tom trenutku nastaje opšta tuča – Jakšićevi ljudi su se odmah sukobili da obezbeđenjem, dok je Jakšić ostao da leži na zemlji…

Šta je bio okidač za ovako žustru tuču, šta je to što su Ristić i Jakšić rekli jedan drugom, za sada je ostalo nepoznato. Jakšić je posle tuče otišao sa splava i o njemu se nije znalo ništa sve do naredne godine, kada je uhapšen u Peruu. Ali su zato Aleksandar Stanković, njegova ekipa, ali i naslednik Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, postali stalni gosti na stanicama crne hronike.

Nekoliko meseci nakon što je Jakšić uhapšen u Peruu, u oktobru 2016. godine u Bačvanskoj ulici u Beogradu ubijen je Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi. Mediji su tada prenosili da je sa njim u automobilu bio upravo i glavni batinaš sa snimka, Ristić. Stanković je prethodno bio na treningu, a sa njim u automobilu se nalazio i zatvorski čuvar M. Đ. koji je radio i kao njegovo obezeđenje.

Ovo ubistvo umnogome je uticalo na dešavanja u srpskom i crnogorskom podzemlju. Na Stankovićevo mesto došao je Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, kome su navijačke grupe, baš kao i njegovom prethodniku, bile paravan za priljave poslove. Koliko je bila jaka Stankovićeva grupa možda najbolje oslikava upravo obračun sa Jakšićem, koji je do tada uživao ugled velikog narko bosa koji rukovodi stotinama kilograma teškim tovarima kokaina iz Latinske Amerike ka Evropi.

Jakšić osuđen zbog 800 kg droge

Stankovićevim utabanim stopama krenuo je Belivuk, s tim što je njegova grupa, osim poslova sa obezbeđenjem splavova i klubova i narkotika, proširio. Policija je u prvim danima nakon hapšenja grupu opisala kao izuzetno opasnu i ogovornu za nestanak 12 mladića za koje se veruje da su svirepo ubijeni, a delovi njihovih tela raskomadani. Samo je Belivuk osumnjičen da je počinio tri likvidacije.

Srazmerno moći koja je rasla sa dolaskom Belivuka, Jakšić je nastavio da učvršćuje svoje poslove u Peruu i okolnim zemljama Latinske Amerike. Postao je jedan od najvažnijih “igrača” za organizaciju transporta kokaina, a svoje ljude imao je na samom izvoru skupocenog belog praha. Uhapšen je pošto ga je policija, sa pripadnicima njegove grupe, zatekla sa 800 kilograma kokain hlorida.

Osuđen je na 25 godina zatvora i smešten je u zatvor Migel Kastro Kastro iz kog je planirao bekstvo tunelom dugačkim skoro 200 metara, čiju je izgradnju navodno organizovao i platio. Istraga u ovom slučaju je još u toku, a u međuvremenu je Jakšiću ponovljeno suđenje zbog proceduralne greške i osuđen je ponovo na 25 godina zatvora.

(nova.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …