Home / AKTUELNO / Dojče vele o odluci Amerike za sporazum sa Iranom: Sve je isto kao pred rat sa Irakom..

Dojče vele o odluci Amerike za sporazum sa Iranom: Sve je isto kao pred rat sa Irakom..

Odluka Donalda Trampa da SAD napuste sporazum sa Iranom čini svet opasnijim mestom, piše Dojče vele i dodaje da su na taj način bačene godine diplomatije.

Autor teksta Matijas fon Hajn tvrdi da Evropa može da umanji posledice samo u saradnji sa Rusijom i Kinom.

“Uoči odluke Donalda Trampa bilo je još samo spekulacija o tome koliko će drastičan biti njegov zaokret, da li će negde ostati otvorena vratanca za razgovor i da li su diplomatske inicijative Evropljana imale ikakvog efekta”, rekao je Fon Hajn.

On tvrdi da od toga nema ništa, jer SAD izlaze iz sporazuma, sve sankcije koje su bile stavljene pod led se vraćaju na snagu.

“Od svih načina da se izađe iz sporazuma, ovaj je najopasniji. Svet svakako neće postati sigurniji. Još tokom Trampovog govora berze su zabeležile skok akcija firmi koje prodaju naoružanje. Indirektna posledica je što ovo američko kršenje ugovora neće nimalo olakšati dolazeći samit Trampa i severnokorejskog moćnika Kima Džong Una”, ocenio je Fon Hajn.

Prema njegovim rečima, iako je Tramp rekao da sporazum nije uzeo u obzir bezbednosne interese Amerike, ostaje misterija kako će izlazak iz sporazuma služiti interesima SAD.

“Sporazum je uspostavio provere koje su sprečavale Iran da razvije atomsku bombu čime je sprečeno nuklearno naoružavanje u regionu. To i ništa drugo je zadatak sporazuma. Čak ni Trampov ministar spoljnih poslova Majk Pompeo, poznat kao jastreb prema Teheranu, ne dovodi u pitanje to da li Iran ispunjava svoje obaveze”, piše Fon Hajn.

On ocenjuje da se Tramp u Beloj kući uporno okruživao antiiranskim jastrebovima, navodeći, osim Pompea i novog savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Boltona, koji je 2017. godine napisao da “američki proklamovani cilj mora biti da se Islamska revolucija iz 1979. okonča pre njene 40. godišnjice”.

“Zastrašujuće jer je Bolton imao centralnu ulogu i u predigri rata u Iraku 2003. godine. Poznate su katastrofalne posledice koje je po region imala ta protivpravna agresija. Poznato je i da su kao povod za rat iskorišćene laži”, ocenio je autor.

Prema rečima fon Hajna, u objašnjenju za istupanje iz sporazuma sa Iranom, Tramp se pozvao isključivo na nastup izraelskog premijera Benjamina Netanjahua početkom prošle nedelje.

“A taj je nastup očito bio propagandni šou. Stari sumnjivi materijal je recikliran i objavljen u novom pakovanju i nema nikakvog značaja po sadašnje stanje iranskog atomskog programa. Trampova odluka dovodi u pitanje jasne rezultate 12 godina intenzivne diplomatije, a ne nudi nikakvu alternativu. Sada će mnogo zavisiti od jedinstva Evropljana, od njihove čvrstine i volje da zajedno sa ugovornim partnerima Rusijom i Kinom ponude Iranu dovoljno kako bi se držao odredbi sporazuma bez obzira na američki izlazak”, ocenio je on.

Fon Hajn smatra i da se očekuje da će povećani pritisak na Teheran ojačati tamošnje tvrdolinijaše i potisnuti umerene snage u defanzivu, čime rastu šanse da dodatno eskalira stanje u jednom od brojnih kriznih žarišta poput Jemena, Sirije, Libana ili Iraka.

(Tanjug)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …