Home / AKTUELNO / DOJČE VELE: Svi su u panici, Tramp će brinuti samo o Americi, snalazite se sami..!

DOJČE VELE: Svi su u panici, Tramp će brinuti samo o Americi, snalazite se sami..!

tramp

Predsednik SAD Donald Tramp stavlja interes SAD iznad svega pa i dugogodišnjih savezništava a da bi ujedinio podeljenu zemlju on poseže za opasnim nacionalizmom

Na to upozorava Ines Pol iz vašingtonskog servisa Dojče velea.

U svom inauguracionom govoru, Tramp je u petak poručio da će se SAD tokom njegovog mandata brinuti samo za neposredno dobrostanje sopstvene zemlje, a da time odustaje od uloge SAD kao svetskog policajca jasno je iskalkulisano, i nije nikakav problem za čoveka koji potencijalne interese sopstvene zemlje stavlja iznad svega, navodi danas DW.

“Grdno su se prevarili oni koji su se nadali da će biznismen iz Njujorka promeniti svoj agresivni ton čim položi zakletvu kao predsednik, jer prvi govor novog američkog predsednika ne ostavlja prostora za spekulacije – Trampu, na najuticajnijoj političkoj funkciji na svetu, ne pada na pamet da ublaži svoju retoriku”, ocenjuje se u tekstu.

Naprotiv, ukazuje se, on nastavlja da ponavlja svoje formule iz predizborne kampanje i obećava da će izolacionističkom ekonomskom i odbrambenom politikom Ameriku ponovno učiniti velikom.

Najavljuje da će on, multimilioner, sa svojim kabinetom koji se sastoji od multimilionera, zemlju učiniti pravednijom i da će se pobrinuti za kvalitetno obrazovanje i pre svega sigurna radna mesta tako što će sprečiti uticaje iz inostranstva, podseća DW.

“Tako od ovog 70-godišnjaka prilikom njegove svečane inauguracije nismo čuli ništa novo, a ipak to ima novu težinu. Jer bez obzira na to što je moć američkog predsednika ograničena, ipak je on taj koji odlučujuće utiče na političko raspoloženje u zemlji”, navodi se u tekstu.

Tramp, primećuje Pol, ne veruje u moć pomirenja nego u moć vođe čvrste ruke, i svakom svojom rečju i svakim gestom on je prvog dana na novoj dužnosti signalizirao da će stvari uzeti u svoje ruke.

Pri tom će i dalje slediti demagoška pravila igre: sve što je “strano” definiše se kao pretnja, sejući seme straha kod masa koje ga prate, ujedinjujući je u neprobojni front protiv svojih protivnika, predviđa dopisnica DW iz Vašingtona.

“Ima mnogo razumljivih razloga zbog kojih su Trampove pristalice odavno izgubile veru u političku elitu i nije ni čudo što se fenomen kao Tramp pojavio i popunio tu prazninu, ali arogancija i neznanje koji mogu doći s tako velikom moći nisu ograničeni samo na SAD: te sile mogu i negde drugde da otvore vrata opasnim nacionalistima”, zaključuje se u tekstu.

(Dojče vele,Tanjug)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …