Home / AKTUELNO / DOKTOR STOJANOVIĆ ŠOKIRAO SRBIJU! BOJIM SE DA ĆE SE ZA SAMO JEDAN DAN DESITI STRAŠNA STVAR

DOKTOR STOJANOVIĆ ŠOKIRAO SRBIJU! BOJIM SE DA ĆE SE ZA SAMO JEDAN DAN DESITI STRAŠNA STVAR

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun prof. dr Dragoš Stojanović kaže za RTS je taj kliničko-bolnički centar ponovo ušao u kovid režim i da su za jedan i po dan na lečenje primili 225 pacijenata. Bojim se da ćemo za manje od jednog i po dana napuniti sve kapacitete, poručuje Stojanović.

Dragoš Stojanović je naveo da su tokom prethodne noći imali 125 prijema.

“Paralelu ako povučemo između prethodnog pika i današnjeg dana u 7 časova – u ovom trenutku smo već na 225 pacijenata za jedan i po dan. U prethodnom periodu smo za jedan i po dan imali 175 prijema, što znači da je namanje 30 ili 40 odsto veći broj zaraženih koji su se javili i da je izuzetno veliki broj pacijenata koji je primljen u ovih 36 sati”, dodao je Stojanović.

“U ovom trenutku imamo 225 pacijenata, 360 je naš maksimalni broj kreveta. Ako smo 225 za jedan i po dan popunili, bojim se da ćemo za manje od jedan i po dan napuniti sve kapacitete”, dodao je Stojanović.

Pored toga, kako kaže, u prethodnom periodu je petnaestak pacijenata bilo u jedinicama intenzivne nege, ali da je sada 20 njih na intezivnoj nezi, od kojih je 10 intubirano.

“Prema postavkama SZO i iskustvima iz prethodnog perioda svi se trudimo da pacijente ne intubiramo odmah i da ih što kasnije stavimo na invazivnu ventilaciju, međutim u ovom naletu imamo mnogo teških pacijenata koji su zahtevali intubaciju”, istakao je Stojanović.

Na pitanje da li je to zbog toga što građani čekaju sa odlaskom u kovid ambulantu, Stojanović kaže da je i to jedan od razloga, ali i da je mnogo veći broj zaraženih.

“Poruka svim našim građanima je da sprovode sve mere – nošenje maski, distanciranje, ali i nedruženje u većem broju. Virus je tu, nemamo lek za virus, ali moramo da lečimo komplikacije sadašnje i pozne koje ćemo tek lečiti”, rekao je Stojanović.

Naglasio je da je veoma važno da svako ko prepozna simptome odmah se javi u kovid ambulantu.

(RTS)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …