Home / AKTUELNO / „DOLAR SE ZA SADA SAMO TRESE, ALI OVO JE TEK POČETAK“

„DOLAR SE ZA SADA SAMO TRESE, ALI OVO JE TEK POČETAK“

Globalni finansijski sistem počinje sporo restrukturiranje, a Rusija je jedan od glavnih aktera u ovom procesu, izneo je mišljenje ruski senator Aleksej Puškov.

„Globalni finansijski sistem polako počinje da se obnavlja. Glavni akteri u ovom restrukturiranju su Rusija, Kina, Indija, Saudijska Arabija i Turska“, napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

On je podsetio da čak i MMF priznaje da su nedavni događaji uzdrmali poziciju dolara kao vodeće svetske valute.

„Nisu srušeni, već su se protresli. Ali ovo je samo početak“, rezimirao je senator.

Ranije je prva zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat, u intervjuu za Fajnenšel tajms, priznala slabljenje globalnog uticaja dolara zbog sankcija Rusiji.

Prema njenom mišljenju, američka valuta će i u sadašnjem okruženju ostati globalna, ali je fragmentacija na nižem nivou sasvim moguća, a taj proces je već počeo.

Zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Pre svega, mere su uticale na bankarski sektor i snabdevanje visokotehnološkim proizvodima. U Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih izvora energije, a mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije.

Pritisak sankcija se već pretvorio u ekonomske probleme za SAD i Evropu, uzrokujući ozbiljno povećanje cena goriva i hrane.

Kremlj je ova ograničenja nazvao ekonomskim ratom, ali je konstatovao spremnost za takav razvoj događaja.

Banka Rusije preduzima mere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu; plaćanja za isporuku gasa neprijateljskim zemljama su prebačena u rublje.

(Webtribune.rs)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …