Home / AKTUELNO / DRAMATIČNA SITUACIJA U SIRIJI: Koalicija predvođena SAD u vazdušnom napadu likvidirala 100 asadovih vojnika, pod zaštitom Rusa…

DRAMATIČNA SITUACIJA U SIRIJI: Koalicija predvođena SAD u vazdušnom napadu likvidirala 100 asadovih vojnika, pod zaštitom Rusa…

Više od 100 boraca lojalnih predsedniku Sirije Bašaru al Asadu ubijeno je u napadu koji je izvršila koalicija predvođena SAD, saopštio je neimenovani američki zvaničnik za Rojters. On je rekao da je napadnuta grupacija od oko 500 boraca lojalnih Asadu.

Rusija je osudila ovaj napad, nazvavši ga činom agresije.

– Dela koalicije predvođene SAD nisu u skladu sa pravnim normama, ovo je bez ikakve sumnje agresija – rekao je ruski poslanik Franc Klincevič.

Amerikanci tvrde da su izveli avio-napad na položaje sirijske regularne armije jer su vladine snage izvele ničim izazvani napad na štab „Snaga demokratske Sirije“ koje finansiraju, naoružavaju i treniraju Amerikanci.

Američka komanda za Irak i Siriju tvrdi se se sve dogodilo osam kilometara istočno od „usaglašene linije razdvajanja“ u slivu reke Eufrat i da su se među pripadnicima SDS nalazili i američki vojnici i instruktori, te da je to navodno bio napad na Oružane snage SAD.

Upotreba avijacije protiv sirijske armije na njenoj teritoriji – na kojoj se Amerikanci nalaze apsolutno nezakonito – proglašena je za „legitimnu zaštitu partnerskih snaga od agresije“.

Istovremeno je došlo do još jednog sukoba koji može imati nepredvidljive rezultate. Izraelski avioni su na zapadu sirijske provincije tukli pozicije koje je Tel Aviv proglasio za „vojnu bazu Irana u Siriji“.

Baza je pored sirijskog grada Džamraja, a na nju je ispaljeno nekoliko raketa.

Izraelski avioni su i pre tri mesec izveli raketni napad na jedan cilj u tom delu Sirije.

(Mediji / Fakti.org / Informer)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …