Home / AKTUELNO / DRAMATIČNO! VELIKA OPASNOST IZ VINČE: Kancerogeni dim ugrožava 500.000 ljudi! Evo šta se trenutno zaista dešava…

DRAMATIČNO! VELIKA OPASNOST IZ VINČE: Kancerogeni dim ugrožava 500.000 ljudi! Evo šta se trenutno zaista dešava…

Gasovi koji se oslobađaju sa smetlišta su veoma opasni po zdravlje jer sadrže kancerogene agense, kažu stručnjaci

dim-smetiliste

Više od 500.000 građana Beograda u ozbiljnoj je opasnosti od kancerogenih materija koje već danima udišu zbog požara na divljoj deponiji u Vinči, upozoravaju stručnjaci i lekari.

Zbog metana i otpada koji već tri nedelje gori na dubini od 30 metara gradom se širi nepodnošljiv smrad, a posebno je ugroženo zdravlje stanovnika Palilule, Grocke, Zvezdare i Voždovca, kojih je oko pola miliona.

Nema mernih uređaja

I dok su nadležne službe danima objašnjavale građanima da dim koji ih guši nije opasan, dekan Hemijskog fakulteta prof.

Ivan Gržetić otkrio je da su materije koje se oslobađaju i isparavaju zajedno s toplim gasovima koji izbijaju na deponiji veoma opasni po ljudsko zdravlje.

– Naša nesreća je što se unutar tih gasova nalaze brojne kancerogene supstance i supstance opasne po ljudsko zdravlje kao što su polihlorovani dibenzofurani ili dibenzodioksini. Dakle, to mogu da budu polihloridna i aromatična jedinjenja i vrlo je verovatno da ih ima – navodi Gržetić i napominje da Srbija nema specijalne uređaje kojima se mere koncentracije ovih opasnih supstanci.

Predsednik Društva za borbu protiv raka, prof. dr Slobodan Čikarić potvrdio je da te supstance spadaju u grupu kancerogenih agenasa i da su opasne po zdravlje.

Vatrogasci bez rešenja

– To jesu kancerogene materije, a u kojoj meri će uticati na zdravlje ljudi zavisi od toga koliko će se širiti po okolini i koliko dugo će to trajati – rekao je Čikarić za Kurir.

Požar na deponiji počeo je 18. maja, ali iz Gradskog štaba za vanredne situacije nema naznaka kada će požar biti ugašen.

Gradski zavod

ZATVORITE PROZORE I NE IZLAZITE

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je da poslednjih dana nije konstatovano prekoračenje zagađujućih materija u vazduhu, ali se građanima preporučuje da se povuku u zatvoren prostor i zatvore prozore kad osete neprijatan miris:

– Posebna pažnja usmerena je na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo, Zvezdara, ali i na ostale delove grada koji mogu biti pod uticajem. Dosad preduzete mere za suzbijanje dima s deponije Vinča nisu dale rezultate koji bi uticali na poboljšanje kvaliteta vazduha na pojedinim lokacijama.

ČINJENICE

Tegobe koje se mogu javiti

Peckanje, svrab, suzenje očiju

Nadržaj respiratornih organa sa kijanjem, kašljanjem

U težim slučajevima i otežano disanje usled dužeg boravka na otvorenom

Opasnosti

Dioksini su izuzetno toksični i mogu da izazovu probleme u reprodukciji i razvoju

Mogu da oštete imuni sistem, ometaju rad hormona

Mogu da izazovu kancer

(Kurir / M. B. – J. P.)

Check Also

PRETI GLOBALNA KATASTROFA: AKO SE NIVO MORA PODIGNE ZA SAMO NEKOLIKO METARA- 30% PLANETE ĆE BITI POPLAVLJENO!

„Ako čovečanstvo ne uloži ozbiljne napore da uspori globalno zagrevanje, za sto godina nivo Svetskog …