Home / AKTUELNO / Drecun: Brine me izjava američkog ministra odbrane, ne piše nam se dobro..

Drecun: Brine me izjava američkog ministra odbrane, ne piše nam se dobro..

drecun

Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun kaže da ga zabrinjava izjava novog američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa da će tema o priznavanju Kosova biti aktuelizovana i pre članstva Srbije u EU.

„Da li to znači da će Trampova administracija odustati od dosadašnjeg američkog stava da se ne vrši pritisak i ne traži od Srbije priznavanje Kosova. Ako bi došlo do takvog razvoja događaja, to bi bio negativan trend?“, upitao je Drecun gostujući na RTS-u.

On kaže da, sudeći po izjavama novopostavljenih zvaničnika, Trampova administracija slediti politiku prethodne po pitanju kosmetskog problema, navodeći da su pojedini imali nerealna očekivanja, te da je za SAD takozvana nezavisnost Kosova završena stvar.

Komentarišući izjavu novog sekretara odbrane SAD Džejms Matisa, koji je izjavio da treba da budu formirane takozvane oružane snage Kosova, Drecun je kazao da nije dobro što je spomenuto da se u tom smislu treba menjati Ustav.

„To izgleda da će se tražiti rešenje da se izbegne prepreka u parlamentu u Prištini za formiranje te formacije, a ta prepreka je protivljenje srpskog naroda. To ne bi bilo dobro“, rekao je Drecun.

Kaže da će se tek videti kakve će stavove zauzeti nova američka administracija po pitanju regionu, ali da prva zvanična izjava koja se tiče Kosova govori da su pojedini imali nerealna očekivanja, te da će Trampova administracija slediti politiku prethodne.

„Tu ćemo imati kontinuitet, to znači da je takozvana nezavisnost Kosova za njih završena stvar i da će i dalje nastaviti da tretiraju Kosovo kao državu“, rekao je Drecun.
Govoreći o sledećoj rundi pregovora između Beograda i Prištine, Drecun je kazao da se vide nagoveštaji da će biti reči i o stabilizaciji posle upada specijalnih jedinica na sever Kosova.

On je ocenio da je proces normalizacije odnosa zapeo u dva dela – nema formiranja ZSO, kao ni stavljanja na dnevni red novih pitanja poput imovine i rasvetljavanja sudbine nestalih lica.

Drecun smatra da EU sa nivoa „packi“ treba da pređe na jedan ozbiljniji nivo gde će iskoristiti sav kapacitet koji ima da natera Prištinu na racionalno i predvedivo ponašanje.

(Tanjug)

 

Check Also

NEMAČKA NA NOGAMA- POČEO OTPOR: “NEĆEMO DA NOSIMO BRNJICU I HOĆEMO PRIRODNI IMUNITET UMESTO VAKCINE”

U Berlinu se održava skup pod nazivom “Kraj pandemije – dan slobode”, a među njima …