Home / AKTUELNO / DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: EVO ŠTA NAS SVE ČEKA..!

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: EVO ŠTA NAS SVE ČEKA..!

Iz godine u godinu sve su više temperature i sve toplija leta. Ako volite ovo godišnje doba, obradovaće vas vest da je pred nama, prema prvim prognozama, najtoplije leto u poslednjih par godina.

Iako je proteklih dana preko Srbije prešao olujni front, zbog čega je bilo mnogo padavina, grmljavina i gromova, za leto koje zvanično počinje 20. juna prognoze su da će biti – najtoplije.

– Prema sadašnjim prognozama, trebalo bi da ovo leto bude toplije od prethodnog, ali i od onog 2018. godine. Temperature su tada, kao i prošlog leta, bile iznad proseka, što se očekuje i ovog leta. Za sada nema detaljnih prognoza, ali sudeći prema prvim najavama, pred nama je još jedno leto sa tropskim temperaturama – kaže za “Blic” klimatolog Vladimir Đurđević, i dodaje da nas očekuju tri-četiri toplotna talasa.

Prema prognozama meteorologa servisa AccuWeather, topli i suvi talasi preovladaće u većem delu južne Evrope narednih meseci, što bi moglo da donese problem poljoprivrednicima.

– Temperature će se kretati od 30 do čak 40 stepeni u pojedinim delovima, a toplotni talasi, koji će se javljati u nekoliko navrata, zahvatiće severne delove Italije kao i delove Balkana – prognoze su ovog servisa.

Tropske noći smo imali i tokom maja, sa temperaturom od 25 stepeni, koliko je zabeleženo u Kraljevu, a prema najavama, i letnje temperature biće znatno iznad proseka.

– Na osnovu trenutnih analiza, sve te analize upućuju da ćemo imati nešto toplije leto sa temperaturama nešto višim od proseka, čak do dva stepena višim od proseka i sumu padavina nešto nižu od uobičajene. Očekuju se neke količine padavina od 120 do 240 milimetara u nižim predelima – rekao je ranije Jugoslav Nikolić tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Sezonske temperature iznad proseka

Prema najavama RHMZ-a za period od 1. juna do 31. avgusta, srednja sezonska temperatura vazduha biće iznas proseka, sa odstupanjem za oko +2 stepena. Vrednosti srednje sezonske temperature kretaće se od 21 do 24 stepena, dok će u višim predelima ona iznositi od 13 do 17 stepeni.

Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i višom, kretaće se u nižim predelima u intervalu od 30 do 55 dana.

Kada je reč o padavinama, prema prvim najavama RHMZ-a za ovaj period, očekuje se sušno leto u većem delu Srbije. Sezonska količina padavina biće od 120 do 250 milimetara, dok će u brdsko-planinskim predelima biti nešto više vrednosti, od 190 do 250 milimetara.

Toplotni talasi u julu

Glavni letnji mesec, kada se očekuje pretežno tropsko vreme obeležiće nekoliko toplotnih talasa i temperature iznad proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19,1 stepen. Prema najavama RHMZ-a, srednja maksimalna temperatura u julu biće iznad proseka, s vrednostima za oko 2,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U avgustu nastavak toplog leta

Toplije i prosečno suvo vreme nastaviće se i tokom avgusta, te neće biti prepreka da se i tokom ovog meseca odlučite za godišnji odmor i letnje destinacije.

Iznad višegodišnjeg proseka biće i srednje minimalne temperature u avgustu. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature od 18,8 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće sa vrednostima za oko 2,7 stepeni iznad proseka. Tako će, prema prvim najavama u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha iznositi oko 31,5 stpeni.

Prošla godina najtoplija

Prethodna 2019. godina bila je najtoplija u Srbiji od 1951. odnosno otkako se sistematski prati vreme, a najtoplija u Beogradu od 1888. kada su počela prva merenja temperature u prestonici.

Leto 2019. godine bilo je peto najtoplije u Srbiji sa srednjom temperaturom vazduha od 22,1 stepen, a prema prvim najavama, očekuje se da će živa na termometru tokom ovog leta premašiti ova merenja.

Najveći broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i višom, tokom protekle godine, bio je u intervalu od 47 dana u Požegi, Kuršumliji i Kragujevcu, do 61 dana u Negotinu, što je za 21 dan više od proseka.

Tropska noć je dan sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 20 stepeni i višom, a takvih noći je tokom protekle godine najviše bilo u Beogradu – 46 noći, što je za 30 više od proseka za Beograd.

Prethodna godina tako je srušila rekord koji je samo na 365 dana držala 2018. a da se nešto menja u vremenu najbolje svedoči podatak da je osam najtoplijih godina registrovano od 2000. (redom 2019, 2018, 2000, 2007, 2015, 2014, 2008, 2012, a tek onda 1994. i 1951.).

Visoke temperature širom Evrope

Delom Evrope, od juga Francuske pado Ukrajine prema prvim prognozama AccuWeathera očekuje se vruće i suvo vreme, a najavljeni su i brojni toplotni talasi. Sa druge strane opasnost od razornih požara ovaj meteorološki servis najavio je za Španiju i Portugal.

– Leto će biti vruće i većinom suvo, iako i dalje postoji mogućnost izraženih nevremena, većinom u planinskim predelima – stoji u ovoj prognozi.

Za razliku od juga, za područje od severa Francuske pa do severa Poljeske predviđaju se razorne oluje.

Delom Skandivnavije i baltičke regije očekuje se mirno leto u pogledu nepogoda. Veći deo leta proći će sa prosečnim temperaturama uz mogućnost nekoliko blažih toplotnih talasa, najavio je meteorološki servis AccuWeather.

(Blic)

Check Also

DOBRE VESTI! STIŽE NOVA POMOĆ OD DRŽAVE! OVAJ PUT ZA PENZIONERE, RADNIKE, ALI I OSTALE GRAĐANE, EVO I NA ŠTA BI MOGLI DA RAČUNAJU

Početak masovne vakcinacije u Srbiji doneo je određenu dozu optimizma i nadu da bi pandemija …