Home / AKTUELNO / Đurić: Traže nam sve ono po čemu bismo ličili na koloniju Prištine!

Đurić: Traže nam sve ono po čemu bismo ličili na koloniju Prištine!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je tačno da se amandmanom za pregovaračku platformu za poglavlje 35 formalno ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, ali i primetio da „mi nismo naivni“.

djuric

Na konstataciju novinarke televizije B92 da je nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman demantovao da Nemačka traži od naše zemlje da prizna nezavisnost Kosova kako bi se otvorila pregovaračka poglavlja, Đurić je odgovorio:

„Mi nismo naivni. zahvalni smo Ditmanu što je razjasnio. Tačno je da se de jure, odnosno formalno pravno ne traži priznanje Kosova, ali mi nismo naivni i ako vam neko traži, a u nacrtu platforme se vidi da se traži ukidanje svih naših privremenih organa, prestanak finansiranja naših institucija…“, rekao je Đurić.

U prilog tome dodao je da se, između ostalog, traži i da naša ministarstva podnose kvartalni izveštaj kosovskim vlastima.

„Da li možete da zamislite da Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova podnose kvartalni izveštaj ministarstvima u Prištini, kao da smo bezmalo mi kolonija Prištine, a ne oni naša pokrajina“, upitao je Đurić.

Na sve to, dodao je, dolazi nacrt nemačkog amandmana u kojem se kaže da Srbija, posle otvaranja poglavlja 35, 32, 23 i 24 ne može da otvori nijedno naredno poglavlje dok svi ovi, kako kaže, nemogući elementi sadržani u nacrtu platforme ne budu ispunjeni.

„Tu možemo pre da govorimo o tome da poglavlja zaista mogu da budu otvorena, a onda da umesto ubrzanih evropskih integracija, ako bi zaista ostalo tako do kraja, onda bi to ličilo na turski scenario o evropskim integracijama bez kraja, zato što tu postoje uslovi koje je nemoguće ispuniti“, objasnio je Đurić.

Upitan – da li može Srbija u procesu evropskih integracija bez podrške Nemačke i da li je ta zemlja i dalje prijatelj naše zemlje u tom procesu, Đurić je istakao da o tome što se našlo u nacrtu pregovaračkog poglavlja 35 nije razgovarano ni u jednom trenutku u okviru briselskog dijaloga.

„I zato smo sa ovim izašli u javnost, kako bismo imali čistu situaciju sa našim građanima. Nikada nismo razgovarali o tome da se ukidaju naše strukture na taj način, da se predaje jezero Gazivode, a pogotovo ne o tome da naša ministarstva postanu servisi nekakvih pokrajinskih službi“, rekao je Đurić.

Dodao je da Srbija želi da ima najbolje odnose sa svim zemljama Evropske unije, ali i upozorio na dešavanja u vezi sa prijemom Kosova u članstvo UNESCO.

„Srbiji se iza leđa pokušava nametnuti članstvo Kosova u UNESCO. Ta tema je izvučena iz dijaloga. O tome nije razgovarano u dijalogu. A sa druge strane najvažnije obaveze, poput formiranja Zajednice srpskih opština, odlažu se u nedogled, to je diskreditacija dijaloga“, zaključio je Đurić i zatražio podršku svih za „normalne pregovore i prave evropske integracije“.

(Tanjug)

 

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …