Home / AKTUELNO / Džaferi van kontrole, počela Tiranska platforma, albanski jezik zvaničan na celoj teritoriji

Džaferi van kontrole, počela Tiranska platforma, albanski jezik zvaničan na celoj teritoriji

500
Stranka bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE tvrdi da je u Makedoniji “počela realizacija Tiranske platforme”.

On je dodao da “pristižu fakture za antidržavno i izdajničko ponašanje SDSM i njihovog predsednika Zorana Zaeva”.

“Taljat Džaferi je najavio da će ozvaničiti albanski jezik na celoj teritoriji, a Sobranje Republike Makedonije biće treći parlament u regionu u kojem će sednice biti vođene na albanskom jeziku”, izjavio je na pres-konferenciji poslanik VMRO-DPMNE Dragan Danev.

On je naveo da je Džaferi kazao da će sednice voditi i na albanskom i na makedonskom jeziku.

“Time se Taljat Džaferi javno narugao u lice Zoranu Zaevu koji je sopstveni narod vređao i ponižavao samo da bi nelegalno izabrao Taljata Džaferija za predsedavajućeg Sobranja”, rekao je Danev.

On je dodao da Zaev ćuti i oko postavljanja albanske zastave u kabinetu predsedavajućeg Sobranja.

“Taljat Džaferi je javno izjavio da nema nameru da ukloni albansku zastavu iz kabineta”, kazao je poslanik VMRO-DPMNE.

Poslanici vodeće stranke Albanaca u Makedoniji DUI su 27. aprila zajedno sa predstavnicima Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju izabrali člana DUI Taljata Džaferija za novog predsedavajućeg parlamenta, nakon čega su demonstranti koji se tome protivi upali u Sobranje.

Džaferi je u međuvremenu preuzeo kabinet predsedavajućeg Sobranja, a lider SDSM Zoran Zaev zahteva od makedonskog predsednika Djorđa Ivanova da mu poveri mandat za formiranje vlade u kojoj bi bio i DUI.

SDSM: Ne produžujte s lažima zarad ličnih interesa Gruevskog

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je, reagujući na tvrdnje VMRO-DPMNE da je u Makedoniji “počela realizacija Tiranske platforme”, poručio da se “demokratski procesi u Makedoniji odvijaju u saglasnosti s Ustavom, zakonima i Poslovnikom (Sobranja)” i da je “međunarodna javnost pozdravila imenovanje novog predsedavajućeg Sobranja”.

“Svi sada očekuju novu reformsku vladu građana Makedonije koja je državni prioritet. VMRO-DPMNE mora da nađe snage da bude konstruktivna opozicija koja će podržati reformske procese, umesto da produžuva sa lažima zarad ličnih interesa (bivšeg premijera) Nikole Gruevskog”, navodi se u saopštenju SDSM, prenosi MIA.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …