Home / AKTUELNO / Džefri Saks: Mir na planeti zavisi od toga hoće li se EU povodom Irana okrenuti protiv Trampa..

Džefri Saks: Mir na planeti zavisi od toga hoće li se EU povodom Irana okrenuti protiv Trampa..

Mir na Zemlji zavisi od toga hoće li Evropska unija istupiti protiv nepromišljenih antiiranskih sankcija SAD – ocenio je  profesor ekonomije na Kolumbija univerziteta Džefri Saks.

Američki profesor je to učinio u autorskom tekstu napisanom za Der Standard i pozvao EU da počne da vodi samostalnu spoljnu politiku.

Saks je naglasio da odluka Donalda Trampa o istupanju SAD iz `atomskog sporazuma` sa Iranom predstavlja „pretnju miru na Zemlji“ i da bezbednost Evrope najdirektnije zavisi od toga da li će taj sporazum biti sačuvan ili neće.

A  da bi bio sačuvan, potrebno je – ukazao je Saks – da EU, Rusija i Kina garantuju razvoj ekonomskih odnosa sa Iranom.

On je uveren da je u najboljem interesu EU da se ne potčini američkim eksteritorijalnim sankcijama, pogotovo što Tramp želi da svrgne vlast u Teheranu.

Dodatno je ukazao: „Trampu čini zadovoljstvo da sramoti evropske lidere, a kada im je loše – to je njegov trijumf. Međutim, EU više nije bespomoćna i u stanju je da sačuva sporazum sa Iranom. SAD to mogu osujetiti samo ratom protiv Teherana, što i jeste Trampov plan, ili eksteritorijalnim sankcijama“.

Saks Briselu otvoreno savetuje da SAD kaže „tvrdo ne“, da se povodom sporazuma sa iranom obrati i međunarodnoj arbitraži i Generalnoj skupštini UN:

„Konflikt sa Iranom je momenat istine. Evropski lideri se još drže tako kao da su Sjedinjene Države zainteresovane za transatlantsko partnerstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima i strategijama. Ali, to, na žalost, nije tako.“

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …