Home / AKTUELNO / Džon Bolton: Rusija se zaglavila u Siriji…

Džon Bolton: Rusija se zaglavila u Siriji…

Pomoćnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost – Džon Bolton – izjavio je britanskoj novinskoj agenciji Reuters da se Rusija „zaglavila u Siriji“.

Učinio je to za vreme posete Izraelu, a ruska reakcija je usledila munjevito.

Formalno nije sasvim oficijelna – jer Rusija i dalje dozirano i blagonaklono nastupa prema Trampu i svim njegovim ključnim ljudima – ali je „visoki državni izvor u Moskvi“ poručio Boltonu da se nije Rusija zaglibila u Siriji, već da su se Sjedinjene Države zaglibile u Iraku i Avganistanu. To jest: zemlja za čiju je nacionalnu bezbednost upravo on zadužen…

Ruska vojna operacija u Siriji počela je 30. septembra 2015-te.

SAD u svoju operaciju u Avganistanu započele 7. oktobra 2001-ve i u toj zemlji još drže oko 15.500 vojnika i oficira, a pomaže im oko 7.500 vojnika iz drugih država NATO.

Oružane snage SAD počele su napad na Irak 20. marta 2003-će. Pentagon je svoje trupe iz te bliskoistočne zemlje bio povukao u decembru 2011-te, ali ih je vratio avgusta 2014-te. Za to je iskoristio ekspanziju Islamske države koju su same SAD stvorile i potajno podržavale.

Sa Boltonom je indirektno poilemisalo i rusko Ministarstvo odbrane. Pomoću podataka.

Objavilo je da su Vazdušno-kosmičke snage RF avionima i krstarećim raketama u Siriji unišile preko 86.000 terorista, od kojih su 4.500 bile poreklom iz Rusije.

Vojni vrh RF je precizirao da je legalna vlast u Damasku na dan ulaska ruskih snaga u Siriju kontrolisala svega 8 odsto nacionalne teritorije, a da sada kontroliše 96,5 odsto jer je od oktobra do danas sirijska regiularna armija – uz rusku pomoć – oslobodila 1.410 gradova i drugih naselja.

Ruske bombe i rakete uništile su bezmalo 121.500 različitih objekata pod kontrolom terorista i njihovih saveznika, oko 650 njihovih tenkova, 70 borbenih oklopnih vozila pešadija i bezmalo 9.000 automobila i kamioneta sa instaliranim mitraljezima i PVO sistemima.

Ministarstvo odbrane RF je otkrilo da je nešto više od 65.000 njegovih vojnika, 26.000 oficira (od toga – 434 generala) steklo bojevo iskustvo u Siriji.

Piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji su izveli 39.000 borbenih letova.

U nanošenju udara po položajima terorista učestvovalo je i oko 100 ruskih ratnih brodova i podmornica.

Rusija je u Siriji isprobala i 231 model novog i modernizovanog oružja.

U operaciju su bile uključene i krstareće rakete „Kalibar“ kojima je uništeno 166 objekata koje su držali teroristi.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …