Home / AKTUELNO / Džon Brejdi Kisling: “Tramp je neiskusan i pravi greške, ali će ga Putin naučiti kako da se ponaša..”

Džon Brejdi Kisling: “Tramp je neiskusan i pravi greške, ali će ga Putin naučiti kako da se ponaša..”

putin-tramp

Nedostatak iskustva Donalda Trampa u međunarodnim odnosima je na Moskvi koja bi trebalo da ga nauči pravilima igre.

To je naveo bivši visoki zvaničnik SAD Džon Brejdi Kisling, upozoravajući na moguću eskalaciju sukoba između SAD i Rusije.

“Teškoća je što predsednik Tramp nema iskustva… Njegov instinkt je da radi sve suprotno od onog što je radio Obama”, naveo je Kisling koji je bio diplomata SAD u Izraelu, Maroku, Grčkoj i Jermeniji između 1983. i 2006.

“Cilj je ovde naučiti Trampa, a Rusija mora da uradi više kako bi objasnila kako međunarodna zajednica može da uradi ono što je potrebno u Siriji”, dodao je on.

On je rekao da je očigledno da Vladimir Putin ima mnogo više iskustva i da će njegov rival morati da nauči “pravila igre”.

Kisling je jedan od više desetina američkih obaveštajnih veterana koji je potpisao otvoreno pismo Trampu. U tom dokumentu, koji je objavljen nakon što su SAD lansirale rakete na vazduhoplovnu bazu u Siriji, poziva se predsednik da spreči dalju eskalaciju sukoba sa Rusijom zbog Sirije, koji bi mogao da dovede no nuklearnog konflikta.

Bombardovanje u Siriji je bio odgovor na hemijski napad koji je navodno izveo sirijski predsednik Bašar al Asad.

Kisling je stavio na stranu mogućnost da se umešanost SAD u Siriji pretvori u invaziju kakva je bila u Iraku.

“SAD nemaju resurse. Nema strateškog cilja koji bi time mogao da bude postignut”, rekao je Kisling.

Dodao je da veliki i komplikovani problem Sirije ne može vojno da bude rešen, dodajući da je “vreme da se sedne, preusmeri proces na tradicionalne diplomatske kanale, koji su spori, ali minimalizuju krvoproliće”.

“Međunarodna zajednica može da donese malo mira ako Rusija, SAD i Kina rade zajedno. Ako sabotiraju jedni druge zbog svoje politike onda ceo svet postaje još opasniji. Neću da upirem prstom”, rekao je on.

(B92)

Check Also

ERDOGAN NAJAVIO: U SVAKOM TRENUTKU MOŽE POČETI OPERACIJA TURSKE, IRANA I RUSIJE

Turski lider Redžep Tajip Erdogan nije isključio mogućnost izvođenja zajedničke operacije Turske, Rusije i Irana …