Home / AKTUELNO / EKSPERTI TVRDE: Srpska vojska će posle ovih isporuka biti najjača na Balkanu..
Foto: Tanjug, Rade Prelić

EKSPERTI TVRDE: Srpska vojska će posle ovih isporuka biti najjača na Balkanu..

Srbija, bez lažne skromnosti, može da se pohvali da ima najopremljeniju vojsku u regionu, a najavljenom nabavkom najmodernijeg naoružanja biće svrstana u sam vrh evropskih država – ocenjuju eksperti.

Kako ističu, naše oružane snage su već sada najmoćnije u odnosu na sve bivše države SFRJ, iako su gotovo sve članice NATO.

Potvrda je, kako ističu, stigla i posle promocije dva “miga 29“ na batajničkom aerodromu u utorak, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da naša vojska danas i pre nisu za poređenje – to su nebo i zemlja, te da ljudi treba da znaju da ih moćna i snažna krila Srbije mnogo ozbiljnije čuvaju nego pre.

Istovremeno, još šest “migova“ biće osposobljeni za let na paradi početkom novembra u Beogradu. U narednih 12 do 14 meseci stići će i sedam borbenih helikoptera “Mi-35“, pa tri tipa “Mi-17“, a dolazi i devet “Erbasovih“ letelica H145M. Razmatra se i nabavka “superpuma“ za potrebe MUP.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović kaže da je činjenica da u novije vreme postoje izuzetno pozitivni pomaci, pre svega na polju obnavljanja, opremanja i modernizacije VS i pored turbulentnih vremena, kriza i različitih izazova sa kojima su se suočavale naše oružane snage poslednjih decenija.

– Naše oružane snage prednjače po naoružanju u odnosu na ostale zemlje bivše SFRJ. Među njima, najbliža nam je Hrvatska, koja takođe radi na opremanju i modernizaciji, ali i dalje prednjačimo po pojedinim komponentama (poput jačine i brojnosti borbenih efektiva kopnene vojske). Ne treba izgubiti iz vida da je reč o zemlji članici NATO, što s druge strane daje veliki plus Zagrebu – navodi Radulović.

Ostale države bivše SFRJ, kao i Albanija, daleko su ispod nas i, kako ističe, ne zaostajemo ni za Bugarskom i Mađarskom, a u pojedinim segmentima čak i prednjačimo.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš naglašava da je Srbija, bez dileme, najopremljenija vojska u regionu i među nekoliko najopremljenijih u Evropi, imajući u vidu šta smo sve ugovorili i šta sve dobijamo od Rusije, Belorusije i Kine:

– Niko nam oružje neće pokloniti, niti nam je poklonio do sada, sve zavisi od toga koliko će biti budžet odvojen za opremanje vojske i kupovinu naoružanja. Ruska namenska industrija ne poklanja ni ruskoj vojsci oružje i sisteme odbrane, već to ministarstvo odbrane Rusije plaća kao kupac.

(Kurir)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …