Home / AKTUELNO / EKSPERTI TVRDE: Srpska vojska će posle ovih isporuka biti najjača na Balkanu..
Foto: Tanjug, Rade Prelić

EKSPERTI TVRDE: Srpska vojska će posle ovih isporuka biti najjača na Balkanu..

Srbija, bez lažne skromnosti, može da se pohvali da ima najopremljeniju vojsku u regionu, a najavljenom nabavkom najmodernijeg naoružanja biće svrstana u sam vrh evropskih država – ocenjuju eksperti.

Kako ističu, naše oružane snage su već sada najmoćnije u odnosu na sve bivše države SFRJ, iako su gotovo sve članice NATO.

Potvrda je, kako ističu, stigla i posle promocije dva “miga 29“ na batajničkom aerodromu u utorak, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da naša vojska danas i pre nisu za poređenje – to su nebo i zemlja, te da ljudi treba da znaju da ih moćna i snažna krila Srbije mnogo ozbiljnije čuvaju nego pre.

Istovremeno, još šest “migova“ biće osposobljeni za let na paradi početkom novembra u Beogradu. U narednih 12 do 14 meseci stići će i sedam borbenih helikoptera “Mi-35“, pa tri tipa “Mi-17“, a dolazi i devet “Erbasovih“ letelica H145M. Razmatra se i nabavka “superpuma“ za potrebe MUP.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović kaže da je činjenica da u novije vreme postoje izuzetno pozitivni pomaci, pre svega na polju obnavljanja, opremanja i modernizacije VS i pored turbulentnih vremena, kriza i različitih izazova sa kojima su se suočavale naše oružane snage poslednjih decenija.

– Naše oružane snage prednjače po naoružanju u odnosu na ostale zemlje bivše SFRJ. Među njima, najbliža nam je Hrvatska, koja takođe radi na opremanju i modernizaciji, ali i dalje prednjačimo po pojedinim komponentama (poput jačine i brojnosti borbenih efektiva kopnene vojske). Ne treba izgubiti iz vida da je reč o zemlji članici NATO, što s druge strane daje veliki plus Zagrebu – navodi Radulović.

Ostale države bivše SFRJ, kao i Albanija, daleko su ispod nas i, kako ističe, ne zaostajemo ni za Bugarskom i Mađarskom, a u pojedinim segmentima čak i prednjačimo.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš naglašava da je Srbija, bez dileme, najopremljenija vojska u regionu i među nekoliko najopremljenijih u Evropi, imajući u vidu šta smo sve ugovorili i šta sve dobijamo od Rusije, Belorusije i Kine:

– Niko nam oružje neće pokloniti, niti nam je poklonio do sada, sve zavisi od toga koliko će biti budžet odvojen za opremanje vojske i kupovinu naoružanja. Ruska namenska industrija ne poklanja ni ruskoj vojsci oružje i sisteme odbrane, već to ministarstvo odbrane Rusije plaća kao kupac.

(Kurir)

Check Also

RUSIJA JE SPREMNA DA BUDE ZAŠTITNIK SRBIJI KAO ŠTO JE AMERIKA IZRAELU! OVO SE DEŠAVA..

Rusija je spremna da u odnosima sa Srbijom ide onoliko daleko koliko Beograd sme da …