Home / AKTUELNO / EKSPLOZIJA U KOLUBARI: RADNICI REKLI I KAKO I ZAŠTO (VIDEO)

EKSPLOZIJA U KOLUBARI: RADNICI REKLI I KAKO I ZAŠTO (VIDEO)

U postrojenju za sušenje uglja u Kolubari sinoć se dogodila eksplozija u kojoj niko nije povređen, ali je pričinjena ozbiljna materijalna šteta. Radnici za N1 objašnjavaju da se eksplozija čeličnog suda u kome se sušio ugalj za široku potrošnju dogodila zbog problema sa strujom i, kako kažu, ovaj incident nema direktne veze sa održavanjem.

Nisu vatrogasci prvi put gasili „Sušaru“ u Vreocima, zato se brzinom požara raširilo pitanje da li remonti u tom kolubarskom postrojenju za sušenje uglja postoje samo na papiru? Ovu eksploziju ne treba povezivati sa lošim održavanjem, zaključuju sindikalci EPS-a.

– Na 13 bari je pod pritiskom bila „33-ka“ tako je mi zovemo autoklav, i onda je poklopac donji pukao, otprilike zatajila je elektronika. Struja je u pitanju, negde je došlo do prekida u kolu, tako da… Nema to direktne veze sa remontima – navodi Milan Đorđević za N1.

U požaru je goreo ugalj za maloprodaju i veleprodaju, odnosno široku potrošnju, a ne za proizvodnju struje u termoelektranama. Radnici kažu da Sušara radi punom parom, ali za račun, kako objašnjavaju, raznih privatnika.

-U ovom trenutku oko 2.000 radnika „Kolubare“ još nije dobilo sušeni ugalj za grejanje svojih porodica, a za treća lica, prosto je, samo istražni organi da dođu i vide koliko je stotina i hiljada tona sušenog uglja prodato za keš trećim licim – navodi Đorđević.

A istražne organe, konkretno MUP i bezbednosne službe, pre četiri dana pominjala je i premijerka Ana Brnabić u kontekstu sabotaže u energetskom sistemu.

– Mislim da treba da ispitaju, jednako je strašno da li je nekompetentnost, neodgovornost ili je neko namerno nešto želeo da uradi – rekla je premijerka.

Rezultata te provere još nema, a nema ni potvrde da je na lanac odgovornosti za ispadanje TENT-a stavljena tačka.

– Milorad Grčić, računajte kao da nije na tom mestu, on čeka da uspostavi sistem i računajte, to je 3-4 dana, i to je kao da je već podneo ostavku – rekao je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …