Home / AKTUELNO / ERDOGAN ŠOKIRAO IZETBEGOVIĆA: Nema više rušenja Republike Srpske i Srbije jer..

ERDOGAN ŠOKIRAO IZETBEGOVIĆA: Nema više rušenja Republike Srpske i Srbije jer..

erdogan- putin

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je lekciju bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću o potrebi smirivanja tenzija u BiH, saznaje “EuroBlic”.

Kako otkrivaju odlično obavešteni izvori, nenajavljena Izetbegovićeva poseta Turskoj odigrala se na poziv turskog predsednika koji je, kako kažu, bošnjačkom lideru želeo da u četiri oka prenese utiske s njegove nedavne dvodnevne posete Srbiji, kao i razgovora koje je o problemima u regiji vodio s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Najkraće rečeno, Erdogan je Izetbegoviću preneo da je sa Vučićem dogovorio da će Srbija i Turska učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se stabilizovale prilike na Balkanu, posebno u BiH. S obzirom da je Turska pokazala spremnost za velika ekonomska ulaganja u Srbiji, stabilne političke prilike u regionu od suštinskog su značaja za obe strane. Preduslov za takvu stabilnost su poboljšanje narušenih odnosa između Srba i Bošnjaka, posebno u BiH, i to je Erdogan otvoreno rekao Izetbegoviću. Od bošnjačkog člana Predsedništva BiH se očekuje da ublaži zapaljivu retoriku prema RS dok će, s druge strane, Vučić to isto da traži od Dodika kada je u pitanju BiH – tvrde izvori “EuroBlica” iz diplomatskih krugova.

Odanostkoja šteti

Politički analitičar Nedžad Latić, koji inače važi za odličnog poznavaoca prilika u bošnjačkom političkom vrhu, za “EuroBlic” ocenjuje da iznenadni odlazak Izetbegovića na “poklonjenje” Erdoganu predstavlja očigledan poraz politike koju u BiH vodi lider najveće bošnjačke stranke.

– Nedavna poseta turskog predsednika Srbiji, kao i prijateljski tonovi koji su se mogli čuti između Erdogana i Vučića ne mogu se posmatrati odvojeno od mnogo ozbiljnijih geostrateških dešavanja. Svima je vidljivo približavanje interesa Moskve i Ankare, kao i približavanje Rusije s brojnim drugim muslimanskim državama – kaže Latić.

On smatra da Erdoganova poseta Srbiji ide u smeru globalnih kretanja iza kojih stoje Rusija i Turska, odnosno da veruje da ono što su nedavno dogovorili Vučić i Erdogan, a tiče se BiH, jedino može da koristi zvaničnoj Banjaluci.

– Bakir Izetbegović je, jednostavno, nedorastao igrač u toj utakmici. Njegova odanost Erdoganu jedino mu može naštetiti. Ubeđen sam da će iz svega toga najviše profitirati Milorad Dodik, koji računa na podršku Moskve – zaključuje Latić.

Politički analitičar Željko Cvijanović takođe smatra da je Erdogan pozvao Izetbegovića na “raport” kako bi bošnjačkog lidera, prema njegovim rečima, uključio u “novu geopolitičku realnost” na Balkanu.

Međutim, Cvijanović tvrdi da će Izetbegovićeva poslušnost prema turskom predsedniku uskoro biti stavljena pod američku lupu.

– Odgovor na pitanje koga će poslušati Bakir – Erdogana ili američku ambasadorku u BiH Morin Kormak – sadržan je u tome koliko je turski lider bio uverljiv crtajući Izetbegoviću novu geopolitičku mapu sveta – kaže Cvijanović.

Fantomska poseta

Iako se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preko Tvitera i objavljenim fotografijama na društvenim mrežama javno pohvalio svojim prekjučerašnjim sastankom s bošnjačkim članom Predsedništva BiH, na zvaničnoj internet prezentaciji Predsedništva BiH nije objavljeno nijedno slovo o Izetbegovićevoj poseti stranoj državi i sastanku s njenim predsednikom.

Na zvaničnoj stranici SDA takođe nije objavljeno to da se njihov lider sastao sa predsednikom Turske.

Check Also

BELO ZLATO ILI EKOLOŠKA BOMA: ZAPADNA SRBIJA U VELIKOJ OPASNOSTI! SVE OBAVIJENO VELOM TAJNE (VIDEO)

Velika opasnost, tiho se nadvija nad građanima zapadne Srbije i njihovim teškim radom izmučenim životima! …