Home / AKTUELNO / EU OSTAJE BEZ GASA: RUSIJA SE OKRENULA KINI- Evo šta se dešava..

EU OSTAJE BEZ GASA: RUSIJA SE OKRENULA KINI- Evo šta se dešava..

Rafinerijama nafte u Evropi sve više nedostaje ruska nafta, jer Rusija, koja je među najvećim svetskim proizvođačima energenata, sve veće količine barela usmerava prema Kini.

U prvih pet meseci ove godine, Rusija će isporučiti u proseku 19 odsto manje nafte preko svojih ključnih luka na Baltiku i Crnom moru nego u istom periodu prošle godine, prema podacima koje je prikupila njujorška agencija Blumberg.

U međuvremenu, isporuke nafte Kini povećane su za 43 odsto u prva tri meseca ove godine, pokazali su nedavno objavljeni podaci ruskog državnog operatera Transnjefta.

“Zbog takvog zaokreta, evropske rafinerije će morati da potraže zamenu za ruske isporuke, usled čega će se verovatno okrenuti isporukama sa Bliskog istoka i iz SAD”, ocenjuje Alan Gelder iz londonske konsultantske kompanije “Vud Mekenzi”.

Podseća i da evropski kontinent iz Rusije uvozi najveće količine nafte nego iz bilo koje druge zemlje.

Isporuke nafte sa Bliskog istoka prema Aziji će, kako ocenjuje, biti smanjene zbog povećanja udela ruske nafte na azijskom tržištu, zbog čega će “Bliski istok onda te barele preusmeriti prema Evropi”, smatra Gelder.

Ukupne isporuke nafte Kini porasle su na oko 750.000 barela dnevno u prvom kvartalu, prema podacima Transnjefta.

(Tanjug)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …